Petak, 26. travnja 2024.

Održana panel rasprava o upotrebi i propisivanju antibiotika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Panel rasprava u sklopu projekta “Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Koprivničko-križevačkoj županiji” održana je u petak u prostorijama Županijske uprave.

Raspravu su osmislile Darija Kuruc Poje iz Bolničke ljekarne Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, dr. Vesna Mađarić s Odjela infektologije koprivničke bolnice i dr. Vlatka Janeš Poje iz Službe za mikrobiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Uz njih, u raspravi je sudjelovala i liječnica primarne zdravstvene zaštite iz Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije dr. Ana Posavec Andrić.

– Panel rasprava je ponudila odgovore na najčešća pitanja i nedoumice kod propisivanja antibiotika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s ciljem odgovornog uključivanja i samih građana naše županije u donošenju odluke o (ne)prospisivanju antibiotika ako za to nisu ispunjeni uvjeti – kažu iz Županijske uprave.

Cilj cijele kampanje je, podsjetimo, upozoriti javnost na štetnost koju uzrokuje prekomjerno korištenje antibiotika u liječenju te prenijeti poruke o njihovoj odgovornoj i racionalnoj potrošnji, kao jednom od najvećih dosega medicine općenito.

Pokrovitelji panela su bili Koprivničko-križevačka županija, županijski Zavod za javno zdravstvo, županijski Dom zdravlja i Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek Koprivnica. Europski dan svjesnosti o antibioticima obilježava se u sklopu Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima od 18. do 24. studenog.

Panel raspravu možete pogledati OVDJE.

zatvori