Subota, 4. svibnja 2024.

NAJAVLJENE STROŽE MJERE Ako se ne poboljša situacija do 15. studenog, nikud bez COVID potvrde

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite na današnjoj konferenciji za medije najavio je nove epidemiološke mjere koje na snagu stupaju sutra.

– Razmatrajući aktualnu situaciju u zemlji i okruženju, uzimajući u obzir i pritisak na bolnice, odnosno na zdravstveni sustav zbog porasta broja hospitaliziranih s koronavirusom, u narednom razdoblju važna su nam tri smjera djelovanja i to što veća procijepljenost, uvođenje ograničenja za okupljanja koja su potencijalni izvori širenja zaraze koronavirusom te što veća sigurnost prilikom obavljanja poslova i to testiranjem ili COVID putovnicama – kazao je Božinović.

Objasnio je da se zabranjuju sva javna događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 50 osoba osim ako sve osobe imaju COVID potvrde, dosad je ta brojka bila ograničena na 100.

Prilikom održavanja javnih događanja u zatvorenom prostoru uz predočenje COVID potvrde bit će potrebno nositi masku i držati razmak, dosad to nije bilo obvezujuće za takva okupljanja.

Zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba osim ako svi imaju COVID potvrde uz odobrenje HZJZ-a i uz poštivanje propisanog epidemiološkog okvira.

Sva događanja moraju završiti do 24 sata, čak i ako svi imaju COVID potvrde. Iznimka su, kaže Božinović, primjerice kino projekcije koje su započele do 23 sata ili svadbene svečanosti na kojima svi imaju COVID potvrdu i one se mogu održavati do dva sata.

Kongresi i konferencije mogu se održavati samo ako svi imaju COVID potvrde uz uvjet da svi nose maske i održavaju razmak.

Sportska natjecanja mogu se održavati uz prisustvo gledatelja uz COVID potvrdu na otvorenom i u zatvorenom, pri čemu se u zatvorenom moraju nositi maske.

COVID potvrda će se uvesti za državne i javne službe prilikom obavljanja poslova koji se neće ograničavati. Kao što je to u zdravstvenom i socijalnom sustavu, uvest će se za sve državne i lokalne službenike te zaposlenike trgovačkih društava čiji su osnivači Republika Hrvatska, odnosno jedinice lokalne samouprave. Ova mjera stupa na snagu 15. studenog.

– Ovisno o razvoju situacije od 15. studenog može se uvesti i obveza COVID potvrde za teretane, fitness centre, bazene, restorane, trgovačke centre, kafiće – istaknuo je Božinović.

Razmatra se i to da ako se situacija ne poboljša do 4. siječnja iduće godine, COVID potvrda izdavat će se samo onima koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19.

zatvori