Petak, 17. svibnja 2024.

LJUBITELJI MARTINJA OPREZ Policija od danas u akciji

Na području Podravine i Prigorja od danas pa sve do ponedjeljka 15. studenog policijski će službenici provoditi pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke poručili su da će se tijekom vikenda provoditi akcije “Vikend bez alkohola” te “Dan bez alkohola” kojeg će provoditi 11. na 12. studenog.

– Prilikom provođenja pojačanog nadzora prometa posebna pozornost biti će, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača, posvećena i mladim vozačima i recidivistima. Tijekom provođenja pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, policijski službenici sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa – istaknuli su.

Podsjetili su da je tijekom prošlogodišnjeg Martinja, od 6. do 16. studenog, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno 16 prometnih nesreća od čega tri s ozlijeđenim osobama.

– Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće. Također, policijski su službenici izvršili nadzor 1.046 vozača te sankcionirali 542 prometna prekršaja, od čega 67 vozača radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola – poručili su.

Iz policije su dodali da su četiri vozača bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva s zbog vožnje pod utjecajem alkohola, dok je 10 vozača bilo uhićeno. Provedeno je sedam žurnih prekršajnih postupaka te su dva vozača predana u zatvor u Bjelovaru po okončanju žurnog prekršajnog postupka.

– Kako nam tijekom vikenda predstoji blagdan svetog Martina, najpoznatiji po narodnom običaju “kršenja mošta”, uslijed čega će doći do povećane konzumacija alkoholnih pića, prvenstveno vina, ovim putem ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti vozača te istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća – naglašavaju.

U policiji apeliraju na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave Martinja, a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ako su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza odnosno da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića, a posjeduju valjane vozačke dozvole.

– Mladim vozačima, ali i svima koji će, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, u društvu prijatelja proslaviti Martinje savjetujemo korištenje instituta “dogovornog vozača” odnosno da se jedna osoba u društvu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu odredi za vozača – zaključili su.

zatvori