Nedjelja, 2. lipnja 2024.

FOTO Župan Koren se sastao s ministrom Horvatom, glavna tema sastanka terminal za intermodalni transport

U prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima, a na inicijativu župana Darka Korena, održan je sastanak s Darkom Horvatom, ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kojemu je domaćin bio i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Iz Službe ureda župana poručili su da je glavna tema sastanka bila terminal za kombinirani intermodalni transport kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz nekretnine u vlasništvu države na području jedinica lokalne samouprave.

U uvodnom dijelu župan je istaknuo važnost rješavanja tih predmeta jer je riječ o projektima koji će se prijaviti na natječaje putem Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. -2026. godine. Ministar Horvat zahvalio je županu i gradonačelniku na organizaciji sastanka, naglasivši kako je riječ o projektu koji je jedan od prioriteta u Nacionalnog razvojnoj strategiji.

– Ovo je vrlo specifičan, zanimljiv i kompleksan projekt te su svi ključni parametri pogođeni da bi jedan ovakav logistički centar, odnosno intermodalni prostor zaživio. Riječ je o 132 čestice i preko milijun kvadratnih metara državnog zemljišta koje treba staviti u funkciju, odnosno imovinsko-pravno razriješiti te zatim projektirati investiciju oko 50 milijuna eura koja se može uklopiti u ovaj prostor. Župana i gradonačelnika upoznao sam s administrativnim kapacitetima s kojima raspolaže ministarstvo te sam im predložio da za realizaciju ovog projekta stave na raspolaganje određeni broj svojih službenika kako bi se ubrzala situacija – rekao je ministar Darko Horvat.

Horvat je spomenuo kako ga je gradonačelnik Rajn upoznao s još jednim projektom – gradnjom solarne elektrane posljedica čega bi bila proizvodnja vodika.

– To je još jedan element naše nacionalne strategije koja se dobro uklapa u tu filozofiju, a na tom prostoru od 42 hektara država će izaći u susret Križevcima koji u suradnji s HEP-om mogu na ovom prostoru stvoriti tvornicu s razvojem vodika. Danas imamo priliku vidjeti jednu polivalentnu priču – države, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca – u perspektivi pronalaska rješenja za buduću investiciju koja će biti veća od 50 milijuna eura i važna za čitav prostor Hrvatske – zaključio je ministar dodavši kako se svi spomenuti projekti odlično uklapaju u viziju razvoja RH do 2030. godine.

Župan Darko Koren zahvalio je ministru i gradonačelniku na iznimno konstruktivnom i informativnom sastanku.

– Projekt intermodalnog transporta jedan od šest projekata Razvojnog sporazuma koji planiramo uskoro potpisati. Trenutno je u operativnoj fazi i zbog toga smo odlučili da sastanak bude ovdje. Također smo analizirali zahtjeve JLS-a i predmete koji su u ministarstvu, njih 14, i moram pohvaliti spremnost ministarstva na suradnju te nove politike koje vode decentralizaciji raspolaganja državnom imovinom što je veliki potencijal za gospodarski razvoj naše zemlje. Hvala ministru što nas je saslušao i prihvatio naša razmišljanja te nam je drago što imamo partnera i podršku u rješavanju naših zahtjeva – kazao je župan.

Gradonačelnik Rajn također je izrazio zadovoljstvo konstruktivnim sastankom te je županu zahvalio na inicijativi.

Dodajmo da se izgradnja terminala planira u gospodarskoj zoni Čret, a kroz cijelo područje obuhvata intermodalnog terminala izrađen je glavni projekt državne prometnice koja bi povezivala zonu Čret s čvorom Križevci, odnosno brzom cestom. Na taj bi se način teretni promet premjestio iz centra grada, smanjujući buku i ispušne plinove.

Županijska razvojna strategija Koprivničko-križevačke županije 2014. – 2020. predviđa uspostavu intermodalnog prometnog prostora u svrhu jačanja regionalne mobilnosti i razvoju održivog transporta, objasnili su iz Službe ureda župana.

Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija još su 2014. godine sklopile Sporazum o partnerstvu na temelju kojeg zajednički rade na “Projektu razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske”. Iz projekta je proizašao Master plan integriranog prijevoza putnika za sve tri županije kojim se predviđa uspostava intermodalnih terminala u većim gradskim središtima, među kojima su i Križevci.

Sastanku s ministrom prisustvovali su i zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar te potpredsjednik Gradskog vijeća i ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, županijski pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec te pročelnik križevačkog Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

zatvori