Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO: VRIJEDNA PRIZNANJA Nagrađeni najbolji podravsko-prigorski tamburaši

Podravsko-prigorski tamburaši nagrađeni su na 28. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je tijekom vikenda održan u Dugom Selu.

Kako poručuju iz Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, na susretu se natjecalo 12 tamburaških orkestara i sastava s više od 250 tamburaša izabranih na županijskim smotrama i pojedinačnim preslušavanjima te evaluacijom video snimki od strane selektora.

– Ove godine u selekciji su sudjelovala 24 tamburaška orkestra i sastava iz osam hrvatskih županija s više od 400 izvođača. Našu županiju predstavljali su Gradski tamburaški orkestar Križevci i mali tamburaški sastav KUD-a Stari graničar iz Cirkvene – objašnjavaju.

U kategoriji koncertnih orkestara, Gradski tamburaški orkestar Križevci tako je osvojio zlatnu plaketu, Grand Prix s najvećim ukupnim brojem bodova i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji koncertnih orkestara. Uz navedene nagrade, prema odluci stručnog povjerenstva, Glazbalarski obrt Mario Žmegač dodijelio im je i tamburu brač.

– U kategoriji folklornih tamburaških sastava sudjelovao je tamburaški sastav KUD-a Stari graničar iz Cirkvene i osvojio srebrnu plaketu – napominju.

Spomenimo da su stručno povjerenstvo činili Ivan Potočnik, Veljko Valentin Škorvaga i Petar Varga, a susret je održan u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a Preporod i HDS ZAMP-a.

zatvori