Petak, 26. travnja 2024.

FOTO U Molvama predstavljena zbirka poezije ‘Životni put’ Josipa Žagara

U novom Društvenom domu u Molvama u utorak je predstavljena zbirka poezije Josipa Žagara pod nazivom “Životni put”.

Žagar je porijeklom iz Gornje Šume, živi u Koprivnici, a cijeli svoj život posvetio je prirodi i šumi što je posebno naglašeno tijekom predstavljanja zbirke.

Prigodnim pozdravnim govorom prisutnima su se obratili načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan te predstavnica Hrvatskih šuma Uprave šuma Podružnice Koprivnica i predsjednica Hrvatskog šumarskog društva ogranak Koprivnica Marina Juratović. Zbirku je predstavio urednik Zvonimir Ištvan, a stihove je kazivao sam autor Josip Žagar te Sonja Rukavina iz Šumarskog društva Koprivnica.

Predgovor Žagarovim poetskim zapisima napisala je književnica Maja Kušenić Gjerek, a kritički osvrt na Žagarove skulpture dao je profesor Pero Markić.

Zbirka je tematski podijeljena u šest poglavlja s pjesmama koje su Posveta šumi, osam pjesama, Posveta prirodi s četiri pjesme, Posveta flori s pet pjesama, Posveta godišnjim dobima s osam pjesama, Posveta zavičaju s dvije pjesme i zadnje, završno poglavlje s pjesmom Misao vodilja. Ukupno je u zbirci objavljeno 28 pjesama, a sve su ilustrirane kao i cijela zbirka s reprodukcijama prekrasnih Josipovih skulptura, njih ukupno 41. Uz stihove u zbirci se nalazi i poglavlje o životopisu autora, popisu samostalnih izložbi te zahvala autora.

Zbirka je izdana u nakladništvu Općine Molve i načelnika Zdravka Ivančana u nakladi od 300 primjeraka uz financijsku pomoć Općine Molve, Hrvatskih šuma Uprave šuma Podružnice Koprivnica te Hrvatskog šumarskog društva ogranak Koprivnica.

Uz predstavljanje zbirke poezije Josip Žagar priredio je i izložbu svojih skulptura te je na taj način upotpunio cjelovečernji kulturni događaj u Općini Molve.

zatvori