Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Kroz projekt ‘Kreni naprijed’ u Tratinčici uskoro alternativni oblici odgoja

U Dječjem vrtiću Tratinčica počela je provedba novog jednogodišnjeg projekta “Kreni naprijed” u sklopu kojeg će se 12 djelatnica educirati o odgojno-obrazovnoj praksi diljem Europe.

Ravnateljica Ida Šipek rekla je Dravi.info da je cilj ovih edukacija, odnosno projekta, uvođenje alternativnih metoda odgoja i obrazovanja u redovni program Tratinčice.

– Pod time najviše mislimo na alternativne pravce kao što su Montessori, Regio, zatim primjerice upotreba mindfulnessa, učenje na otvorenom, upotreba IKT alata u odgojno obrazovnom radu. Sve ono što se uči na tim usavršavanjima zaposlenike u vrtiću – istaknula je Šipek.

Ravnateljica je istaknula da je riječ o djelatnicama koje su u tim određenim područjima pokazali interes kroz svoj rad i koje svoju praksu žele poboljšati i produbiti.

– Do sada je na stručnom usavršavanju bila Mimoza Tatri Strelec koja je učila o primjeni mindfulnessa u vrtiću, zatim Bojana Kežman koja se stručno usavršavala u području inkluzije djece kroz umjetnost i Diana Marunić koja je učila o radu na otvorenom – kazala je.

Na edukaciji je bila i sama ravnateljica, a tema je bila kako odgovoriti na izazove COVID-a i kako nastaviti odgojno obrazovni rad kad su djeca daleko od vrtića.

Na prvoj edukaciji u sklopu ovog projekta bila je odgojiteljica Mimoza Tatari Strelec. Usavršavanje se održalo u Španjolskoj, a tečaj je trajao 30 sati.

– Što se tiče teorije koju sam tamo usvojila, planiram je integrirati u svoj rad s djecom, u skupini koju trenutno vodim. Što se tiče dobrobiti mindfulnessa kod djece, današnja istraživanja pokazuju vrlo pozitivne ishode, a oni su primjerice unaprjeđenje vještine pažnje, regulacija emocija, povećanje kreativnosti. Na radionicama smo tako osmišljali neke aktivnosti za djecu, jer naravno od djece predškolske dobi ne možemo očekivati da sjede i meditiraju. Postoje neke vježbe u kojima se trudimo usmjeriti njihovu pažnju na disanje, slušanje ili gledanje. Ono što je važno je da ne očekujemo od djece da ne izgube pažnju, nego kad ju izgube da ju vrate natrag na fokus – objasnila je Tatari Strelec.

Odgojiteljica Bojana Kežman bila je u također u Španjolskoj, a učila je o inkluziji djece putem umjetnosti i igara.

– Cijela edukacija bazirala se na igrama i kasnije na analizi tih igara. Dobili smo puno sadržaja koji su primjenjivi u direktnom radu s djecom. Većina igara bazirala se na dramskoj umjetnosti, učili smo na koji način stvoriti sigurno okruženje za djecu i na koji način im olakšati boravak u vrtiću – kazala je Kežman.

Spomenimo da na edukacije odlaze i Dajana Punčikar koja će učiti kako s djecom stvarati filmove i zanimljive video uratke, Andreja Lonjak usavršavat će se u području dramskih aktivnosti u sklopu Montessorri programa, Jelena Matijaško proširit će svoje znanje iz područja plesa s elementima glazbe, Lidija Huten učit će kako raditi s nacionalnim manjinama i poboljšati inkluziju, Margareta Cahunek će učiti kako odgojni rad provesti vani, a na edukaciju iz sličnog područja ide i Ivana Marković. Sandra Oreški učit će o povezivanju IKT alata i ekologije, a psihologinja Paula Kuharić učit će kako od najranije dobi usvajati zdravu mentalnu higijenu.

zatvori