Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO: ZIMSKA SLUŽBA SPREMNA Jakšić: Kao i svake godine s voljom i na vrijeme očistit ćemo cijeli grad

Koprivnička zimska služba spremna je za zimske uvjete.

I službeno je jutros to na Smotri vozila zimske službe potvrdio Dražen Marđetko, voditelj koprivničke zimske službe.

– Spremni smo, raspolažemo s pet kamiona i traktora s ralicama i posipačima, dva traktora bez ralica, četiri rovokopača i utovarivača, dva gredera i tri mini utovarivača za čišćenje staza. Za početak je osigurano 300 tona soli, 150 tona sipine i tri tona grambita za krpanje udarnih rupa u zimskom periodu. Na području grada vodimo brigu o 255 kilometara nerazvrstanih cesta i oko 60 kilometara pješačko-biciklističkih staza – istaknuo je Marđetko i dodao kako službe na teren izlaze nakon što padne 10 centimetara snijega, a za čišćenje grada potrebno je pet do šest sati.

Snimio Tomislav Matijašić.

Naglasio je i kako postoje prioriteti čišćenja.

– Četiri su prioriteta razrađena u planu zimske službe. Prvo krećemo na najvažnije cestovne pravce i onda se širimo na sporedne dijelove grada. Svaki kamion ima svoj rajon tako da to ide relativno brzo – objasnio je.

Nedeljko Potroško, direktor Kominga, nastavio je kako će se čišćenje odvijati po već ustaljenom principu.

– Molimo vozače da pripreme zimsku opremu i da ne čekaju samo nas da vodimo brigu o njima. Svoj ćemo dio nastojati odraditi, ralice su spremne, u spremnicima je 500 tona soli, svega je dovoljno. Ova bi zima trebala proći u redu i miru. Od vozača i ostalih sudionika u prometu očekujemo suradnju kako ne bi došlo do neželjenih posljedica – kazao je Potroško.

Snimio Tomislav Matijašić.

Na pitanje o problemima s kojima se članovi zimske službe susreću prilikom čišćenja, Potroško ih je otkrio nekoliko.

– Kad počnu snijeg i zima, molio bih građane da ne ostavljaju aute po ulicama i nogostupima. Naša ralica prođe, auto ostane zakrčen, oni ga kasnije maknu i na tom dijelu ostane snijeg koji se zaledi, tada imamo problema sa izlijetanjem drugih vozila i neočišćenim cestama. Apeliram na suradnju i razmišljanje – ponovio je Potroško i zamolio sugrađane za strpljenje.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je kako je iz gradskog proračuna za čišćenje prometnica osigurano dva milijuna kuna, 800 tona soli i 350 tona sipine, a dovoljno je i ljudstva koje će, kako je to rekao Jakšić, kao i svake godine s voljom i na vrijeme očistiti cijeli grad.

– Ako padne i kada padne prvi snijeg, rekla bi pjesma, pozivamo sve sugrađane da smanjimo nervozu i povećamo oprez u prometu. Važno je da prilaze prema kućama i na stazama očiste sami, to će i nama ubrzati proces – poručio je Jakšić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenuo je kako članovi zimske službe svoj posao rade relativno brzo. Uz pokoji kvar stvari se nekad rastegnu, no za sada havarije sa snijegom u Koprivnici nije bilo, zaključio je Jakšić.

zatvori