Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO Kontrola COVID potvrda pred vratima, još uvijek se čekaju upute Nacionalnog stožera što i kako

Do uvođenja COVID potvrda u javne ustanove ostalo je svega još nekoliko dana, no još uvijek se čeka konačna odluka, odnosno uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kazao je to načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

– Odluka bi trebala stići sutra. Trebali bismo dobiti i neke naputke što i kako postupiti, kao što smo ranije dobili za zdravstvene ustanove i socijalnu skrb, i valjda će sve biti u redu – istaknuo je Ljubić.

Na pitanje što je s onima koji su primili prvu dozu cjepiva primjerice za vikend, odnosno kada oni mogu dobiti COVID potvrdu s obzirom na to da se od ponedjeljka one počinju kontrolirati, načelnik Ljubić odgovorio je da je jasno propisano otkad takva potvrda vrijedi.

– Nakon 14 dana ako je osoba cijepljena Johnsonom, nakon 21 dan ako je cijepljena Pfizerom ili Modernom, šest mjeseci vrijedi ako je osoba preboljela i testirana PCR testom, 48 sati ako je testirana brzim antigenskim testom, ali kod ovlaštene ustanove koja unosi taj test u platformu, i 72 sata ako je osoba testirana PCR testom – objasnio je Ljubić.

Kada je riječ o provođenju epidemioloških mjera, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Miroslav Puž kazao je da se one svakodnevno kontroliraju.

– U protekla 24 sata kontrolirali smo 31 mjeru liječenja kod kuće, odnosno samoizolaciju, i 63 ugostiteljska objekta. Ukupno otkad provodimo mjere kontrolirali smo 13.826 mjera samoizolacije i 16.996 ugostiteljskih objekata po posebnim mjerama. Od ove godine imali smo 39 dojava o kršenju mjera samoizolacije od kojih je utvrđeno 21 kršenje – naglasio je načelnik Puž i najavio i daljnje kontroliranje propisanih mjera.

zatvori