Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO: ERASMUS DANI U OBRTNIČKOJ Koordinatorica Mraz: Omogućujemo učenicima da steknu nova iskustva

U Obrtničkoj školi Koprivnica ove su godine po prvi puta obilježeni Erasmus dani posvećeni mogućnostima koje ovakvi projekti otvaraju nakon srednjoškolskog obrazovanja.

Kako nam je to rekla školska Erasmus koordinatorica Ljiljana Mraz, u školi se Erasmus projekti provode već 13 godina, no dio aktivnosti ove se godine održavao po prvi put.

– Aktivnosti su bile razne. Posvetili smo se našim učenicima koji su maturanti i koji nakon četverogodišnje škole mogu nastaviti školovanje – pokazali smo im kako Veleučilište u Bjelovaru svoje studente šalje na Erasmus, dali smo im sliku toga kako projekt izgleda nakon srednje škole. No, mi smo većinom trogodišnja škola i provodimo program posvećen trogodišnjim smjerovima, odnosno onim učenicima koji nakon škole odlaze raditi. Njima smo pokazali još jednu mogućnost Erasmusa koju kao škola nismo uveli, a to su dugoročne mobilnosti – objasnila je Mraz.

Naime, dugoročna mobilnost mladima nudi financijski podržano stjecanje iskustva u realnim poslovnim sredinama.

– Uz pomoć programa naše učenike možemo poslati na tromjesečni ili jednogodišnji rad, odnosno usavršavanja nakon završetka škole. To je jedna mogućnost koju Gospodarska škola Čakovec nudi već neko vrijeme, dosta su u tome iskusni. Pozvali smo ih da nam prezentiraju kako to oni rade i što to točno znači – nastavila je.

Cilj ovogodišnjih, ali i ostalih aktivnosti sličnog tipa je učenicima omogućiti znanja koja samostalno ne bi mogli steći.

– Čim kažemo da Erasmus omogućava usavršavanje u inozemstvu, to samo po sebi već nešto govori. Obrtnička škola Koprivnica je škola u kojoj je puno učenika koji si bez dodatne financijske pomoći ne bi mogli omogućiti odlazak u inozemstvo. Omogućujemo učenicima da steknu nova iskustva koja su razna – ne samo stručna, već i životna. Tu su onda i etična, komunikacija i socijalna znanja. Sve nas to obogaćuje na razne načine – zaključila je Mraz.

Spomenimo da je središnji događaj Dana Erasmusa bio gostovanje nekadašnje učenice škole Romine Dolenec koja je okupljenima ispričala kako joj je iskustvo mobilnosti u srednjoj školi otvorilo nova vrata zbog čega je svoje školovanje nastavila u slovenskom Velenju, u školi u kojoj se stručno usavršavala tijekom mobilnosti. Tada su pred ulazom u školu široj javnosti bili postavljeni i štandovi o aktivnostima mobilnosti.

zatvori