Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: BONSAI DRVCA Horvat: Ovaj hobi je spoj umjetnosti, botanike i hortikulture

Koprivničanci su tijekom proteklog vikenda imali priliku uživati u prvoj izložbi bonsai drvca.

I dok mnogi smatraju da su ova minijaturna čudna stvorenja u posudi nešto japansko, predsjednik Bonsai udruge Sjeverozapad Aleksandar Horvat, razuvjerava nas da tome uopće nije tako.

– Drvca iz Japana žive u drugom podneblju i potpuno drugačijim klimatskim uvjetima. Uvijek se govori da je najbolje baviti se onim autohtonim drvcima koja su karakteristična za naš kraj, tako da smo izložili sve vrste domaćih drvca – od breza i lipa pa sve do graba, bukve, javora brijesta te jorgovana – govori nam Horvat.

Iako udruga ima sjedište u Ludbregu, okuplja bonsai entuzijaste iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske, odnosno iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Trenutno ih je 18.

– S obzirom na to da imamo članove iz različitih gradova, odlučili smo da želimo biti jednako zastupljeni svugdje. Kako imamo članove u Koprivnici, tako smo odlučili ovdje napraviti izložbu povodom Dana grada. Nadamo se da će ona postati tradicionalna – rekao je Horvat i dodaje da ovakve izložbe nikad nisu iste jer drvo je živo i mijenja se.

Objašnjava kako je ovo jedan individualan hobi koji je spoj umjetnosti, botanike i hortikulture, a koji na izložbama izaziva pozitivne i oduševljavajuće kritike posjetitelja.

– Određeni broj ljudi čak pokaže i interes za bavljenje ovim hobijem, ali vrlo često je prisutan nekakav strah da je potrebno puno vremena i iskustva. Istina je negdje na sredini. Bonsai može biti lagan koliko vi želite, a može biti i težak, ako to vi želite. Uglavnom se sve svodi na količinu stabala koju imate doma. Ako imate puno stabala, tada treba tome posvetiti i više vremena, a ako imate samo jedno drvo, onda ono i ne oduzima puno vremena. Volim kazati da je bonsai nešto poput kućnog ljubimca, ali iz biljnog svijeta. Svatko tko ima mačku kojoj može jednom dnevno dati vode, isto tako može to dati i drvcu. Sitne zahvate koje treba jednom na godinu odraditi, uz malo volje i znanja može napraviti sam, a tko ne zna može se pridružiti našoj udruzi – ističe Horvat i napominje da kroz interne i javne radionice svi zainteresirani mogu dobili pomoć, potrebne materijale i alate da na svom drvcu naprave potrebne zahvate.

Želja im je da kao udruga ne budu skup entuzijasta koji se bave svojim privatnim hobijem organizirani u udrugu, već žele biti društveno aktivni i odgovorni. Dodao je da im je u planu i izrada priča “Drveće govori” kojima će učenicima prikazati priču o malim drvcima koja svojom ljepotom i neobičnošću oduzimaju dah.

zatvori