Ponedjeljak, 13. svibnja 2024.

Dr. Vadla: Situacija je ozbiljna, svi moramo biti odgovorniji i dati svoj doprinos sprječavanju širenja zaraze

Podaci pokazuju da je koronavirus intenzivno prisutan.

Ustvrdila je to na današnjoj konferenciji za medije ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla te apelirala na građane da ozbiljno shvate situaciju i pridržavaju se epidemioloških mjera.

– S obzirom na broj zaraženih trenutna situacija je loša, naši sugrađani trebaju shvatiti ozbiljnost stanja i važnost poštivanja onih mjera o kojima stalno pričamo – nošenje maski, dezinfekcija prostora, fizička distanca i smanjenje kontakata. Nažalost, slabo se poštuju mjere izolacije i samoizolacije pa se virus širi unutar kućanstava. Moramo svi zajedno biti odgovorniji i dati svoj doprinos u sprječavanju širenja zaraze – jasna je bila ravnateljica.

Istaknula je da bolest COVID-19 ima 100 lica te kako je važno, nakon što se prepoznaju simptomi, kontaktirati liječnika obiteljske medicine i čekati daljnje upute o testiranju, ako se ne radi o teškom obliku oboljenja za koje je potrebna hospitalizacija.

– Mnogo je testiranja, stvaraju se veliki redovi i gužve pa tu treba ponoviti da se na testiranja dolazi na preporuku i uz uputnicu liječnika, a ne samoinicijativno. Isto tako, zbog velikog broja uzoraka rezultati nalaza ne mogu biti poznati odmah već treba pričekati, molim sve za strpljenje jer naši su resursi ograničeni – napomenula je dr. Vadla.

Ohrabrujuće je, kaže, što raste interes za cijepljenje protiv koronavirusa, a najavila je da će u narednih 10 dana biti organizirano sedam punktova.

– Naravno da ne možemo odmah procijepiti sve, cilj nam je do kraja godine procijepiti još 40.000 ljudi, a trenutno smo na 53 posto procijepljenosti osoba starijih od 18 godina. Cjepiva ima, no potrebno je strpljenje jer je to veliki organizacijski zahvat koji iziskuje velik broj liječnika koji će cijepiti. Osim na punktovima, cijepiti se može i kod liječnika obiteljske medicine. Apeliram na kolege da cijepe svoje pacijente u ordinacijama i na taj način nam pomognu jer punktovi i ordinacije moraju biti u sinergiji kako bi sve išlo još brže – istaknula je.

Što se tiče najavljenih punktova za cijepljenje protiv koronavirusa, oni će biti organizirani prema sljedećem rasporedu:

  • u Križevcima (dvorana Osnovne škole Lj. Modeca): petak 12.11., ponedjeljak 15.11., petak 19.11 u terminu od 14 do 18 sati;
  • u Đurđevcu (dvorana Strukovne škole Đurđevac): utorak 16.11. u terminu od 14 do 18 sati;
  • u Koprivnici (dvorana Srednje škole Koprivnica) u subotu 13.11. u terminu od 8 do 12 sati, u srijedu 17.11. u terminu od 14 do 18 sati te u subotu 20.11. u terminu od 8 do 12 sati.
zatvori