Subota, 18. svibnja 2024.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi počinju u ponedjeljak

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi u ovom mjesecu počinju 15. studenog.

Iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica poručuju da je došlo do malih promjena u kalendaru.

– Pridržavajući se mjera higijensko-epidemiološke zaštite, a vezano uz epidemiju koronavirusa, došlo je do promjena mjesta održavanja akcija dobrovoljnog darivanja krvi pa će se umjesto u Podravki, Belupu i Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, kako je u rasporedu i naznačeno, akcije održati u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica – ističu.

U ponedjeljak 15. studenog akcija će se održati u prostoru koprivničkog Crvenog križa od devet do 12 i od 12:30 do 16. Na istom mjestu krv se može darivati i u utorak od 10 do 13:30 i od 14 do 17:30. U srijedu, umjesto u Podravki i Belupu, akcija će se održati u Crvenom križu od 11 do 14 i od 14:30 do 17:30. Nakon državnog praznika u četvrtak, u petak će se akcija umjesto u bolnici održati u Crvenom križu od 11 do 14 sati i od 14:30 do 16:30.

Spomenimo da osobe koje su preboljele COVID-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 28 dana od ozdravljenja odnosno prestanka simptoma.

Osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima. Ako je riječ o cjepivima Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Jansen odgoda darivanja je 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva kao što su bol, crvenilo, svrbež, otok, odnosno odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo kao što su umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina.

Ako se osoba cijepila kineskim cjepivima Sinopharm i Sinovac odgoda darivanja je 14 dana nakon cijepljenja.

Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje, odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja.

zatvori