Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Vrhunski gitarist Petrit Çeku gostovao u Koprivnici

Petrit Çeku, jedan od najboljih gitarista mlađe generacije, u Koprivnici je u petak održao predavanje i recital.

Kako poručuju iz Umjetničke škole Fortunat Pintarić, gostovanje su uz školu organizirali Glazbena mladež Koprivnica i Pučko otvoreno učilište Koprivnica.

– Zadovoljstvo je bilo upoznati umjetnika koji je neprikosnoveni uzor mladim gitaristima diljem svijeta, umjetnik nemjerljivog talenta i karizme, miljenik publike i kritike, koji je svoje bogato glazbeno iskustvo prenio na učenike gitarističkog odjela naše škole kroz predavanje i zajedničko muziciranje, a navečer i gitarističkim recitalom široj koprivničkoj publici – ističu.

Dodaju kako je Çeku hrvatsko-kosovski gitarist u nezadrživom usponu.

– Nakon studija u Sjedinjenim Američkim Državama kod čuvenog umjetnika i profesora gitare Manuela Barruecoa u Baltimoreu brusi talent nastupajući na brojnim svjetskim pozornicama – otkrivaju u školi.

Napominju kako su publiku i kritičare diljem svijeta privukli njegovi izvanredni senzibilitet i ekspresivnost.

– Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara. Tokom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima. Nagrađen je godišnjom nagradom Mladi glazbenik 2008. godine, a dobitnik je i nagrade Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež. Pobjednik natjecanja Ferdo Livadić koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen – zaključuju i spominju da je od jeseni 2019. godine profesor komorne glazbe kao posebnog studija za gitaru na Umjetničkom sveučilištu u Grazu.

Izvor: Umjetnička škola Fortunat Pintarić
Izvor: Umjetnička škola Fortunat Pintarić
Izvor: Umjetnička škola Fortunat Pintarić
Izvor: Umjetnička škola Fortunat Pintarić
zatvori