Petak, 26. travnja 2024.

U ponedjeljak počinju listopadske akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Listopadske akcije dobrovoljnog darivanja krvi počinju u ponedjeljak.

Iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica poručuju da će se prva akcija održati u ponedjeljak 18. listopada od osam do 12 i od 12:30 do 16 sati u prostorijama koprivničkog Crvenog križa. Akcija se nastavlja u utorak na istom mjestu i to od 10 do 13:30 i od 14 do 17:30. U srijedu se krv može darivati također u prostorijama Crvenog križa od 10:30 do 14 sati i od 14:30 do 18 sati.

U četvrtak od 8:30 do 11:30 dobrovoljno darivanje krvi bit će organizirano u Hrvatskim željeznicama u Koprivnici u prostoru dvorane za sastanke, a poslijepodne od 13 do 16 sati u Hlebinama u Društvenom domu.

U petak će se akcija održati u tvornici Vegeta i Podravka jela od 12:30 do 15:30 u restoranu prehrane.

Podsjetimo, osobe koje su preboljele bolest COVID-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 28 dana od ozdravljenja odnosno prestanka simptoma.

Osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima: ako je riječ o cjepivima Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson ili Sputnik V, odgoda darivanja je 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva kao što su bol, crvenilo, svrbež, otok ili odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo kao što su umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina. Ako se osoba cijepila kineskim cjepivima Sinopharm i Sinovac, odgoda darivanja je 14 dana nakon cijepljenja. Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje, preporuča se odgoda darivanja od 14 dana nakon cijepljenja.

zatvori