Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Policija upozorava: Na cestama je sve više naleta vozila na divljač

Unatrag više mjeseci na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke bilježi se porast naleta na životinje.

Priopćili su to iz policije i dodali kako je tijekom rujna te prvih 19 dana listopada zabilježeno 49 naleta na životinje.

– Tijekom utorka i srijede zabilježena su četiri naleta životinja na cesti te jedan nalet teretnog vlaka na srneću divljač na pruzi Kloštar Vojakovački-Carevdar. Svi naleti su bili tijekom noći ili ranih jutarnjih sati – istaknuli su. U najvećem broju slučajeva radilo se o naletu na srneću i jelensku divljač, a vozači nisu bili pod utjecajem alkohola, niti im je utvrđena prekršajna odgovornost.

Konkretnije, najveći broj naleta, njih 25, zabilježen je od 18 sati do ponoći, a od ponoći do sedam sati njih 17, odnosno u vrijeme smanjene vidljivosti.

– Tada je potrebno dodatno prilagoditi brzinu kretanja na prometnicama te prilagoditi vožnju uvjetima na cesti, kao i pratiti prometnu signalizaciju i prometne znakove koji upućuju na dionice na kojima se očekuje prelazak divljači preko ceste. Naleti su učestaliji na otvorenim dijelovima cesta, iako se bilježe i u naseljenim mjestima gdje se uz cestu nalaze polja ili livade – objasnili su u policiji.

Vozačima su dali i nekoliko savjeta:

  • obratite pozornost i usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti “Divljač na cesti”, odnosno pridržavajte se ograničenja ili vozite ispod ograničenja brzine
  • budite oprezni u sumrak i po noći te ranim jutarnjim satima kada je divljač često najaktivnija te kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, koristite duga svjetla za osvjetljenje ceste
  • blizina šume i velike nepokošene trave u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje
  • za vrijeme vožnje maksimalno budite koncentrirani i pazite na moguću refleksiju očiju u daljini
  • ukoliko ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu, budite spremni da se naglo zaustavite te pokušajte izbjeći nagle pokrete s upravljačem jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanje s ceste mogu biti kobne
  • ako ste s vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju

Spomenimo da vozač koji sudjeluje u naletu na divljač odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno uslijed nepropisne ili neprilagođene brzine.

zatvori