Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

MEĐUNARODNI DAN KAVE Građani jednoglasni: Kava je sinonim za druženje, opuštanje, ali i razbuđivanje u jutarnjim satima

Omiljeno piće brojnih Hrvata pa tako i Koprivničanaca, kava, danas slavi svoj dan.

Naime, Međunarodna organizacija za kavu odredila je 1. listopada Međunarodnim danom kave, koji je prvi puta obilježen 2015. godine.

Ilustracija / Valentino Štefanek.

Provjerili smo stoga koliko često građani Koprivnice piju kavu te što za njih znači kava.

Božica Krunić kazala je da za nju ne postoji loša kava.

Božica Krunić / Snimio Valentino Štefanek.

– Svaka kava je dobra kava, za pravog kavopiju nema loše kave. Kava za mene prije svega znači druženje. S kavom je ljepše jutro, ali i dan. Ona nas razbuđuje i priprema za dan. Uz kavu se družimo s prijateljima, obitelji, poslovnim partnerima, sa svima. Kava je prije svega druženje, a tek onda dolazi sam efekt kave – istaknula je Krunić.

Zaključila je da kavu pije prema potrebi – obavezno ju popije ujutro, a tijekom dana pije prema toma sretne li se s nekim i u kakvom je društvu.

Branko Silta naglasio je da za njega znači dobar početak dana.

Branko Silta / Snimio Valentino Štefanek.

– Jedna ili dvije dobre kavice ujutro podignu tonus tako da mogu normalno raditi. Dnevno popijem po pet, šest kava što je malo previše, no pokušavam smanjiti, ali mi to baš i ne uspijeva – kazao je Silta koji najviše voli piti klasičan espreso.

Krunoslav Tkalec istaknuo je da pije jednu kavu ujutro.

Krunoslav Tkalec / Snimio Valentino Štefanek.

– Kavu pijem s društvom isključivo ujutro i to mi je dovoljno za cijeli dan. Prvenstveno mi je kava za podizanje raspoloženja, a pijem isključivo cappuccino koji je napravljen od espresa i mlijeka – naglasio je Tkalec.

Maja Krančec i Vlatka Vužić složile su se da za njih kava istodobno znači energiju i odmor.

Maja Krančec i Vlatka Vužić / Snimio Valentino Štefanek.

– Kava je tih nekoliko minuta koje čovjek ima samo za sebe, to je odmor od svega. Kavu pijem jednom dnevno. Najviše volim popiti instant kavu tri u jedan. Nekima to nije kava, ali meni to najbolje paše i najviše volim takvu kavu popiti – kazala je Krančec.

Vužić je istaknula da u kafiću najviše voli popiti veliku kavu s hladnim mlijekom, a kod kuće najčešće kuha instant kavu, a preko vikenda kada ima više vremena priušti si kavu iz talijanske kafetijere.

– Najčešće pijem dvije kave dnevno, ujutro i popodne. Ponekad mi se zna omaknuti da u danu popijem i tri, no pokušavam to svesti na minimum jer mislim da nije baš previše zdravo. Smatram da bi čovjek dnevno najviše trebao popiti dvije kave. Mnogi koji piju tursku kavu, znaju mi reći da instant kava i bijela kava koje ja pijem, da se to ne računa pod kavu – zaključila je.

zatvori