Petak, 26. travnja 2024.

Koprivničke vode dobivaju Nadzorni odbor, ime jednog od članova izazvalo raspravu na Gradskom vijeću

Koprivničke vode dobivaju Nadzorni odbor u kojem će se naći tri lokalnoj javnosti poznata imena – Zdravko Punčikar, Melita Bači, Jasna Golubić, ali i jedan Splićanin Roko Andričević, inače sveučilišni profesor zavidne karijere, koji je bio i zamjenik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, ali i pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Odlučeno je tako na jučerašnjoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća. Kada je riječ o formiranju Nadzornog odbora, gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da je to potrebno zbog nekoliko stvari. Prije svega, Koprivničke vode do sada nisu imale Nadzorni odbor jer su bile tvrtka kćer Komunalca koji je imao svoj Nadzorni odbor.

– Ulaskom u Aglomeraciju Koprivnica i u novo razdoblje hrvatskih vodoprivrednih subjekata morali smo napraviti promjenu u vlasništvu gdje su one prešle iz vlasništva Komunalca u apsolutno vlasništvo Grada Koprivnice i sada su tvrtka sama za sebe. Dakle, imamo Aglomeraciju, a prema najavama resornog ministarstva i Hrvatskih voda doći će do pripajanja vodnouslužnih područja gdje bi pod Koprivnicu trebalo potpasti vodnouslužno područje Križevci. Firma nam se doslovce dupla, ono što je dobro po nas jest da ćemo biti neupitni većinski vlasnici, ali dobivamo puno veći sustav i drukčiju zonu odgovornosti. S obzirom na to da današnju upravljačku strukturu čini Uprava Koprivničkih voda, odnosno Zdravka Petras i Sandra Sinjeri, i ja kao Skupštinu, procjena je da se zbog opsega posla uvede Nadzorni odbor koji bi sa svojim specifičnim znanjima i iskustvima bio od pomoći Upravi Koprivničkih voda pogotovo zbog svega što ih u budućnosti čeka – objasnio je Jakšić.

Kada je riječ o članovima Nadzornog odbora, gradonačelnik je istaknuo da je riječ o Zdravku Punčikaru, sadašnjem pročelniku za financije, Meliti Bači, bivšoj direktorici Hartmanna, Jasni Golubić, bivšoj gradskoj pročelnici te Roku Andričeviću.

– Dosad smo u nadzornim odborima Komunalca, pogotovo za područje vode imali nekoga tko nije bio Koprivničanac, nego je bila osoba za koju smo smatrali da ima dovoljno stručnih i lobističkih potencijala da nam pomogne u odnosima s Hrvatskim vodama i ministarstvom. Odluka je da sada to bude Roko Andričević. Mislimo da ima jako puno znanja u samim vodnim građevinama i svemu onome što nas čeka i procjena je da ima dovoljno moći i utjecaja da nam može pomoći s lobiranjem kod nekih projekata – istaknuo je gradonačelnik i naglasio da nitko od spomenute četvorke nije politički aktivan niti je član ijedne stranke.

No, ova odluka nije pala bez rasprave, a gradski su vijećnici najviše pitanja i zamjerki imali upravo vezano uz Andričevića.

Oporbenog vijećnika iz redova HDZ-a Sašu Cestara zanimalo je koliko će to koštati, HNS-ov Goran Pakasin smatra da bi u Nadzornom odboru trebao biti netko s koprivničko-križevačkog područja, dok je Mrežin Ivica Suvalj u kontekstu članstva u političkim strankama upitao nije li Andričević bio SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita. Zanimalo ge je i zašto u ovoj situaciji odgovara da u Nadzornom odboru sjedi netko tko nije naš čovjek, dok se u nekim drugim situacijama to žestoko zamjera.

– Ovakav vaš stav neka bude jednak prema svim budućim događajima u Koprivnici. Ovih godina često smo se puta naslušali komentara, i to u bilo kojem dijelu našeg društva primjerice od nogometnih trenera do članova Uprave Podravke, da kad dođe netko sa strane da zar mi nemamo sposobnih ljudi. Neka stav i ubuduće bude da biramo najbolje – naglasio je Suvalj.

Gradonačelnik je najprije odgovorio da se, kada govorimo o formiranju Nadzornog odbora tu neće okretati milijuni, no konačnu odluku o naknadama još nisu donijeli.

Što se tiče komentara vijećnika Suvalja, Jakšić je napomenuo da Andričevič nije član ni jedne stranke te da je u dva navrata bio nezavisni član tadašnjih Vlada, a Zoran Milanović tada ga je razmatrao kao nezavisnog kandidata uz podršku SDP-a za gradonačelnika Splita, no to se nikad nije realiziralo.

– Mi sad ne idemo u smjeru da ćemo imenovati pet članova Nadzornog odbora i dva člana Uprave koji će biti izvana. Radi se o jednoj osobi koja je izvana. Razgovarali smo puno o tome i kada se radi o vodnokomunalnim građevinama i o životopisu na tom polju, moramo si priznati da osim Zdravka Petrasa, Jasne Golubić nije da baš imamo eksperte te struke – zaključio je Jakšić.

zatvori