Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Zapaljene svijeće povodom 30. obljetnice tragičnog stradavanja Davida Piskora

Na mjestu stradanja Davida Piskora, mladića iz Novigrada Podravskog koji je 7. listopada 1991. godine poginuo prilikom raketiranja koprivničke vojarne, jučer su zapaljene svijeće.

Iz Gradske uprave poručuju kako je posjet spomeniku organizirao Odbor za branitelje Grada Koprivnice, a svijeće su zapalili Mišel Jakšić, koprivnički gradonačelnik, Ivica Jurenec, predsjednik odbora, Damir Vuković, potpredsjednik odbora, i Tanja Mihaldinec, članica područnog odjela Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

Podsjetimo, kobnog dana dva borbena zrakoplova tadašnje neprijateljske vojske JNA raketirala su koprivničku vojarnu nešto iza 15 sati. Od devet ispaljenih raketa, šest ih je eksplodiralo pri čemu su bili ranjeni Milan Tot i Željko Vuljak, dok je Piskor izgubio život. Svega tjedan dana prije toga, 30. rujna 1991. godine, koprivnička vojarna preuzeta je u ruke hrvatskih branitelja bez ispaljenog metka, a preuzete su i velike količine oružja i streljiva koje su poslužile za obranu domovine. Prema riječima svjedoka tog vremena, jugoslavenski general Rašeta najavio je odmazdu zbog gubitka vojarne i vrijednog naoružanja koja se i tragično ostvarila raketiranjem.

zatvori