Subota, 27. travnja 2024.

FOTO/VIDEO U Koprivničkim Bregima svečano otvoreni 24. Dani zelja i bregofske pite

U Koprivničkim Bregima svečano su otvoreni 24. Dani zelja i bregofske pite.

Načelnik Općine Koprivnički Bregi Mato Kuzminski tom je prilikom napomenuo da Bregi imaju nešto jako posebno čime se mogu pohvaliti.

– To je zelje koje su ljudi donijeli ovdje kao kulturu prilikom preseljenja na područje Bregi. To su učinili u dane kada je ta mogućnost bila izuzetno teška za odrađivanje, jer su se sve aktivnosti provodile ručno. Drago mi je što se prepoznala i bregofska pita kao specifični kolač koji je zaštićen i treba ga cijeniti i čuvati. Općina želi i dalje potpomagati, financirati i davati nekakav input po pitanju zaštite određenih aktivnosti u okviru svega toga – zaključio je Kuzminski.

Predsjednica Udruge žena Koprivnički Bregi Suzana Bukvić podsjetila je da je ideja o tome da selo zeljara mora pokazati kakva se sve jela od zelja mogu pripremiti došla od Milke Stanešić koja je osmislila Dane zelja.

– Dani zelja objedinili su kulturu, gastronomiju i poljoprivredu. S obzirom na to da je 2021. godine naša bregofska pita uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, odlučili smo proširiti manifestaciju i nazvali je Dani zelja i bregofske pite pa smo uz standardna jela od zelja – sarma, sekeli gulaš, krpice sa zeljem i krvavice, štruklje od zelja, mogli ponuditi i našu bregofsku pitu – objasnila je Bukvić.

Spomenula je da je pandemija koronavirusa prošle godine poremetila i njihove planove pa je tako manifestacija održana u virtualnom svijetu, na Facebook stranici Dani zelja i bregofske pite pri čemu su pripremili mnoštvo zanimljivih objava, crtica iz prošlosti i nagradnu igru, a snimljen je i promotivni film istoimenog naziva koji je snimio Stjepan Dolenec.

zatvori