Subota, 27. travnja 2024.

FOTO U Obrtničkoj školi Koprivnica obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada, a tim je povodom danas u Obrtničkoj školi Koprivnica pripremljena prigodna aktivnost.

– Smatramo da je dan mentalnog zdravlja vrlo važno obilježiti u školi, osvješćivanje mladih ljudi o mentalnom zdravlju vrlo je važno, jer dosta njih vrlo često ni ne zna što je to i koliko je ono važno za sveukupno funkcioniranje čovjeka – rekao je Bruno Antolić, socijalni pedagog u Obrtničkoj školi Koprivnica.

Dodao je da ovakve i slične dane uvijek pokušavaju obilježiti na kreativan način kako bi pridobili pozornost učenika.

– Ove godine odlučili smo u hodnik postaviti takozvano pozitivno ogledalo na kojem su zalijepljene pozitivne afirmacije, a te pozitivne papiriće zalijepili smo i na ogledala u toaletima škole. Kolegica Petra Zrinski i ja osmislili smo i pripremili letak koji jednostavnim rječnikom objašnjava što su to mentalno zdravlje i mentalna higijena, a naveli smo i sedam jednostavnih koraka za održavanje mentalne higijene – objasnio je.

Napomenuo je da je cilj ove aktivnosti ohrabriti učenike da potraže pomoć kad im je potrebna.

– Mogli bismo reći da smo mi ta prva stanica gdje putem individualnog savjetodavnog razgovora uspostavljamo odnos i vrlo često na temelju tog odnosa proizlaze dobrobiti za mentalno zdravlje. No, ako procijenimo da se radi o intenzivnijim osjećajima i doživljajima, upućujemo naše učenike stručnjacima za mentalno zdravlje – istaknuo je Antolić i dodao da se učenici javljaju za pomoć, a ono što primjećuju je da su pojavom korone neki mentalni poremećaji kao što su anksiozna i depresivna raspoloženja, u porastu.

zatvori