Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Kreativka Snježana Dragec: Umjetnost me opušta i smiruje, poklonima usrećujem druge

Snježana Dragec Koprivničanka je koja vlastitu kreativnost izražava na razne načine.

Odnedavno tako svoje slikarske radove izlaže u poslovnici Podravske banke na Lenišću, no njen likovni put počeo je još prije 20-ak godina.

– Slikarstvom sam se počela baviti 1997. godine, završila sam dva stupnja škole crtanja i slikanja i tu je krenulo. Kasnije zbog obiteljskih obaveza nisam stigla izlagati ili slikati, no unatrag par godina počela sam s izložbama na otoku Pašmanu – govori nam Dragec i ističe kako je talent naslijedila od oca, dok je volju za umjetnost prenijela i na svoju djecu.

Za izložbeni prostor u poslovnici banke saznala je slučajno, nastavlja.

– Radove sam u prostoru pripremila na brzinu, ima ih 15-ak. Posložila sam ih onako kako sam ih i stvarala, a posebno sam izdvojila uljane boje i pastele. Ovo mjesto je dosta frekventno, radovi će biti izloženi do daljnjeg – objašnjava Dragec. Spominje i kako su sugrađani njene radove već imali prilike vidjeti u izlozima Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Dragec je inače gerontodomaćica, dok su joj slikarstvo i crtanje hobiji.

– Umjetnost me opušta, to je najbitnije. Uživam u tome, slike poklanjam na rođendanima i izlažem na izložbama. Volim suhu pastelu, lako je raditi s njom, a radim i s uljanim bojama, no one su skuplje. Treba platiti i platno – napominje.

Naslikani motivi, ali i korištene tehnike često ovise o inspiraciji.

– Najviše volim pejzaže, a u zadnje sam vrijeme zainteresirana i za modernu umjetnost, odnosno spajanje nabacanih boja i apstrakcija – ističe.

Uz to, radovi su joj često uvjetovani i raspoloženjem, dodaje Dragec.

– Dok sam pod stresom ne slikam toliko, moram biti opuštena. Zanimljivo, kolegica mi je rekla kako ona pod stresom najbolje slika, a to sam tada probala i ja – jednom sam bila napeta pa sam probala slikati. Rad je dobro ispao i opustila sam se, slikanje na mene djeluje antistresno – poručuje.

Osim kroz slikarstvo, svoje kreativne ideje ispoljava i na druge načine.

– Volim raditi aranžmane za blagdane i razne proslave poput primjerice noći vještica. Tada radim razne ukrase – gnijezda od pauka, vjenčiće, metle od štapića, kape, vunene paukove mreže i slično. Druge mame me pitaju kako mi se to da, no meni je to sve lijepo i opušta me. Volim stvarati. Inspiraciju za ukrase crpim i iz prirode, istražujem što se sve može izraditi pa sve zajedno lijepo izgleda. Ukrasi su i super poklon, važno je usrećiti druge. Što sam starija, to više volim poklanjati – naglašava Dragec.

Iako, kaže, u profesionalne vode ne bi htjela zalaziti, amaterskim umjetnicima važan je ustrajan rad.

– Bitno je što više raditi, tada su i radovi bolji, usavršavamo se na taj način. Ideje za radove dobivam s društvenih mreža, treba stalno istraživati tehnike i kombinacije. Okrenut ću se malo više apstrakciji i modernoj umjetnosti, to je zanimljivo – zaključuje Dragec otkrivši buduće planove.

zatvori