Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica obilježilo je 140 godina postojanja i Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Kako poručuju iz društva, svečanost obilježavanja održana je jučer, a tim je povodom predstavljena i publikacija o 140 godina koprivničkog Crvenog križa, dok su dobrovoljnim darivateljima krvi tradicionalno uručena jubilarna priznanja.

– Uz mnoštvo fotografija na 76 stranica sažeta je povijest koprivničkog Crvenog križa, predstavljene aktivnosti oko darivanja krvi, kao i djelovanje Pučke kuhinje, Socijalne samoposluge i humanitarnog socijalnog rada. U brošuri je prikazan rad 11 općinskih društava koja djeluju u sklopu društva, opisani su europski projekti, aktivnosti prve pomoći, rad s mladima te je posebno istaknuto djelovanje volontera – dodali su u društvu i spomenuli kako su urednici publikacije ravnateljica društva Adela Sočev i povjesničar Nikola Cik.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da je društvo ponos grada zahvaljujući odličnoj ekipi, volonterima i darivateljima krvi.

– Doista se imamo čime ponositi. Kroz brojne akcije ste iskazali solidarnost i veliko srce, a koliko ste nam važni i koliko je važno strukturirano djelovanje koje imamo kroz Crveni križ pokazalo se i nedavno tijekom COVID pandemije i potresa. Najbolji dar za 140. rođendan je ulaganje od 15 milijuna kuna u novu zgradu Centra za pomoć u kući. Dobrovoljni darivatelji su srce Crvenog križa – naglasio je Jakšić.

Darivateljima krvi njihov dan je čestitala i ravnateljica društva Adela Sočev naglasivši da je zahvaljujući njima naš kraj među najuspješnijima u Hrvatskoj.

– Svaki deveti stanovnik Podravine dobrovoljni je darivatelj krvi. U pandemijskoj 2020. godini organizirali smo 81 akciju i prikupili 5.066 doza krvi. Od toga su 4.154 doze dali muškarci, 912 doza dale su žene, a vrijedi istaknuti da je po prvi puta krv dalo 139 darivatelja. Zahvaljujući tom rezultatu Koprivnica je treća, a naša županija prva u Hrvatskoj po broju davanja na 100 stanovnika. Uspješno provodimo akcije darivanja i ove godine, a zahvaljujući vama, hrabrim ljudima, spašeni su mnogi ljudski životi na čemu vam iskreno zahvaljujemo – kazala je.

Na svečanosti se okupljenima obratio i predsjednik društva Vjekoslav Štimac.

– Pomagati drugima je neprocjenjiv osjećaj. Pomagati drugima već 140 godina je dio povijesti na koju smo iznimno ponosni. Gdje je Crveni križ u Koprivnici danas? Darivanje krvi, topli obroci, paketi hrane, sportska obuća i pribor za učenike i niz drugih aktivnosti provode se svakodnevno. A možemo razmišljati i o lijepoj budućnosti jer stvaramo pomladak, odgajamo mlade volontere i mlade darivatelje – poručio je.

U društvu dodaju kako je na svečanost došao i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

– Darivatelji i Crveni križ idu rukom pod ruku. Svjesni smo da kad su povećane potrebe za krvlju ne postoji slavina iz koje će ona kapati, nego je to jedan odnos humanosti i čovjekoljublja koji živi između darivatelja i gradskih društava, a to je ovdje itekako prisutno – zaključio je.

Dodajmo da su se okupljenima na proslavi obratili i čestitali Đurđica Trbus, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Na svečanosti su bili brojni uzvanici i članovi društva, predstavnici zdravstvenih institucija, načelnici općina, ravnatelji škola, predsjednici općinskih društva Crvenog križa i volonteri. Kao što priliči rođendanskoj proslavi razrezana je i velika torta, dar kompanije sa srcem Podravke, ističu u društvu.

Uime svih dobitnika priznanja zahvalio je Dražen Sačer, bivši predsjednik i član Glavnog odbora Hrvatskog crvenog križa, koji je na svečanosti primio završnu zahvalnicu i plaketu. Ustvrdio je da mu je velika čast pripadati obitelji darivatelja krvi.

Spomenimo da je priznanja za višegodišnje nesebično i predano darivanje krvi primilo ukupno 82 jubilaraca, a uručene su i obiteljske te zahvalnice za one koji zbog bolesti ili dobne granice nisu više u mogućnosti davati krv. Ukupno je u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi dodijeljeno 97 priznanja.


DOBITNICI PRIZNANJA

Plaketa i zahvalnica za izvanredan uspjeh HCK za 150 darivanja – Darko Fajdić

Plaketa i zahvalnica za izvanredan uspjeh HCK za 125 darivanja – Dražen Buhanec i Marjan Krsnik

Zahvalnica i zlatni znak priznanja HCK za 75 darivanja žene – Biserka Čutanec i Vesnica Samardžić

Zahvalnica i zlatni znak priznanja HCK za 100 darivanja muški – Josip Kancijan, Miroslav Lukčin, Tomo Opica, Božidar Oršoš, Đuro Pavliček, Kristijan Sminderovac, Darko Solar, Martin Strmečki i Dragutin Toplek

Zahvalnica i srebrni znak priznanja HCK za 55 darivanja žene – Nataša Gazdek i Božica Piljak

Zahvalnica i srebrni znak priznanja HCK za 75 darivanja muški – Krunoslav Bosilj, Željko Cvrtila, Mario Ferenčić, Mladen Gašpar, Zlatko Haramija, Marijan Hontić, Damir Husnjak, Ivica Kiseljak, Marko Mehkek, Josip Mrzlečki, Tihomir Seliščak, Mijo Šajn, Mladen Trnski, Miroslav Virag, Igor Zetović, Ivica Zrinski i Ivan Žužul

Zahvalnica i brončani znak priznanja HCK za 35 darivanja žene – Smiljka Blažeković, Vesna Babić, Renata Brlek, Dijana Geci, Snježana Došen, Marina Dvorski, Božica Grudić, Radojka Lacković, Anita Pintarić, Ana – Marija Popijač, Lidija Sremec i Karmela Tucaković

Zlatna kapljica GDCK Koprivnica za 50 darivanja žene – Mirica Bašić, Suzana Horvat i Smiljanka Vukša

Zahvalnica, brončani znak priznanja HCK i zlatna kapljica GDCK Koprivnica za 50 darivanja muški – Dejan Ban, Darko Belčić, Krešimir Blažeković, Damir Blažic, Mladen Cahunek, Vladimir Denžić, Davor Dološčak, Darko Evačić, Gabrijel Gašparić, Zlatko Hiržin, Dominik Horvat, Dubravko Jadanović, Romano Jazvec, Ivan Kalavarić, Igor Kolarić, Saša Kovačević, Mario Kovačić, Saša Kristović, Alen Majstorović, Darko Medved, Dario Novogradec, Kristijan Perika, Dalibor Peti, Josip Piskač, Miroslav Pobi, Marko Prelog, Alen Radić, Josip Radmanić, Kruno Raić, Goran Seretin, Stjepan Srednoselec, Zvonimir Šuster, Marko Takač i Siniša Zvonar

Završna zahvalnica i plaketa – Đurđa Čiković, Brankica Kaličanec, Nevenka Krušelj, Katica Švajka, Anka Trefalt, Dragutin Gazivoda, Josip Gregurec, Petar Rac i Dražen Sačer

Obiteljska zahvalnica – Ivan i Jasna Betlehem, Mirko i Matija Hemetek, Đuro i Alena Mihoci, Antonio i Ana-Marija Popijač, Zvonimir i Ljubica Stanin, Ranko, Robert i Bojana Šegerc, Zlatko i Ivana Štrfiček, Ranko, Sabina i Domagoj Tušek te Dražen, Manuel i Anita Pavlić