Srijeda, 17. travnja 2024.

FOTO Galovićeva jesen se vratila u Peteranec, sinoć otvoreno 28. izdanje manifestacije

Još jedna Galovićeva jesen, 28. po redu, sinoć je otvorena u pjesnikovom rodnom mjestu Peterancu.

Književni festival koji slavi jednog od najznačajnijih kajkavskih književnika Frana Galovića ove se godine održava u organizaciji Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a u sklopu njega diljem županije u naredna dva tjedna održat će se brojni sadržaji – književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, izložbe, predstava te stručni i znanstveni kolokviji.

>> FOTO: GALOVIĆEVA JESEN OVE GODINE I U PETERANCU Održat će se književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, izložbe…

Festival je započeo u Galeriji Ivan Sabolić uz pjesmu “Višnje” Frana Galovića i etno izložbu “Reci mi to vezom” Vesne Peršić Kovač kojom Udruga žena Peteranec obilježava 35. obljetnicu rada. U programu su nastupili i članovi KUD-a Mudlin, recitator Bruno Kašić te glazbeni sastav Bemian Duet.

Kako su poručili iz Gradske uprave, okupljenima su se riječima dobrodošlice i velikog zadovoljstva povratkom Galovića u rodni kraj obratili načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić, gradonačelnik Mišel Jakšić, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, kao i predstavnici Hrvatskog društva književnika Darko Pernjak i Mario Kolar koji je ujedno predstavio knjigu “Dok večer se smrači”.

– Važnost očuvanja tradicije koprivničkog i podravskog kraja te snažnije međusobno povezivanje ljudi kroz kulturna događanja potrebnija su nam nego ikada u povijesti. Upravo nam sam Galović na neki način simbolično šalje poruku te nas vraća u svoj rodni Peteranec da njegujemo i čuvamo našu kulturnu baštinu koja nas ispunjava velikim ponosom – rekao je u prigodnom obraćanju gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Uz gradonačelnika Jakšića, otvorenju su prisustvovale njegova zamjenica Ksenija Ostriž i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić, dok su uime Koprivničko-križevačke županije prisutni bili zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek.

Dodajmo da je cjelokupni program festivala dostupan ovdje.

zatvori