Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: GALOVIĆEVA JESEN OVE GODINE I U PETERANCU Održat će se književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, izložbe…

Predstavljen je program 28. Galovićeve jeseni.

Iz Gradske uprave poručuju kako će se manifestacija održati u organizaciji podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a velika novost ovogodišnje manifestacije je održavanje festivala u Koprivnici i Peterancu, što će, nadaju se organizatori, u budućnosti biti tradicija.

– Ovogodišnjom 28. po redu manifestacijom uspjeli smo postići da Galović živi duže kroz manifestaciju nego što je živio u stvarnosti, znamo da je umro s navršenih 27 godina –  rekao je književnik Marko Gregur, predsjednik Organizacijskog odbora festivala.

Što se pak samog programa tiče, on će trajati od 29. listopada do 6. studenoga, a svečano otvorenje bit će u Peterancu.

– Književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, izložbe, predstava te stručni i znanstveni kolokviji, samo su dio ovogodišnjeg bogatog programa. Izdvojit ću poznatog autora Damira Karakaša koji će predstaviti novi roman “Okretište” te poznatog slovenskog kantautora Zorana Predina koji će uz predstavljanje novog romana “Mongolske pjege” održati i večernji koncert u Dvorani Domoljub – dodao je Gregur.

Predstavljanju programa prisustvovao je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Puno je kulturnih manifestacija i projekata zbog koronavirusa došlo pod upitnik, no sama manifestacija nije nijednom bila upitna. Pojavila se nova volja za novim idejama i iskoracima, a ove godine nas čeka jedan zaista sjajan program. Osim legendarnog Zorana Predina, preostaje nam samo da zamolimo Radu Šerbedžiju da nam na bini za vrijeme koncerta recitira nešto Galovićevo, to bi onda bilo to. Doista, nemamo puno toga čime se Podravina može na taj način promovirati, ova manifestacija pokazuje koliko je naš kraj značajan u hrvatskim kulturnim prostorima, pa i šire – kazao je Jakšić.

Zadovoljstvo nije krio niti načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić, s obzirom na to da se manifestacija vraća u rodno mjesto ovog najznačajnijeg kajkavskog književnika.

– Osobno se veselim samom otvorenju jer će po prvi puta nakon cijelog desetljeća participirati kulturna društva s područja Peteranca koja su svaki na svoj način vezana uz rad i djelovanje Frana Galovića – dodao je.

Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, spomenuo je kako je ove godine snubljena književnost i umjetnost.

– Ivana Sabolića i Frana Galovića vratili smo na neki način u Peteranec. Ova dva imena povezivat će u budućnosti raznovrsne programe i u isto vrijeme davati priliku društvima s područja Peteranca da se osjećaju prihvaćenima. Samo zajedničkim nastupanjem možemo stvori nešto više od naše kulturne baštine – zaključio je Čimin.

Spomenimo da je član organizacijskog odbora Darko Pernjak istaknuo da se ove godine glasanju za Nagradu Fran Galović odazvalo ukupno 530 glasača, a od toga ih je najveći broj glasao online putem. Najviše glasova dobila je knjiga “Gušterov rep” autorice Korane Serdarević, iako glasovi publike ne znače i nagradu, već će se konačna odluka o pobjedniku donijeti za dva tjedna.

Dodajmo da sve informacije vezane uz manifestaciju možete potražiti ovdje.

zatvori