Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO: EUROPSKI DAN JEZIKA Gimnazijalci izložili radove i čitali ulomke iz književnih djela na devet stranih jezika

Nastavnici jezika u Gimnaziji Fran Galović sa svojim su učenicima obilježili Europski dan jezika, 26. rujna, u Tjednu cjeloživotnog učenja koji se obilježava od 27. rujna do 3. listopada.

– Učenici prvih i drugih razreda u školskom hodniku izložili su svoje radove – plakate, ilustracije i promotivne materijale u svrhu osvješćivanja važnosti učenja stranih jezika. Naglasak je bio na ilustriranju idioma engleskoga jezika te na latinizmima i njihovu utjecaju na romanske jezike, ali i na engleski, njemački i druge strane jezike – rekla je profesorica Martina Grgac.

Dodala je da su u Kulturno-kreativnom centru Pixel učenici svih razreda, nastavnici i gosti čitali poeziju i ulomke iz književnih djela u originalu na čak devet stranih jezika. Tako se uz čitanje na hrvatskom jeziku i najzastupljenijim jezicima koje gimnazijalci uče u školi – engleskom, njemačkom i francuskom jeziku, moglo čuti i čitanje na ruskom, švedskom, češkom, portugalskom, španjolskom i grčkom.

– S obzirom na to da je učenje jezika cjeloživotno iskustvo, željeli smo čitanjem u javnom prostoru podsjetiti na bogatstvo našega hrvatskog jezika te potaknuti interes građana Koprivnice da i oni “ponove gradivo” ili počnu učiti neki njima novi strani jezik kako bi proširili vidike, upoznali nove kulture, njihovo stvaralaštvo, način života i razmišljanja – zaključuje Grgac.

zatvori