Subota, 18. svibnja 2024.

DRAVA ART BIENNALE Jedinstven performans odnosa vode i zemlje u utorak u Galeriji Koprivnica

Umjetnica Nina Martinuš u Galeriji Koprivnica u utorak uvečer izvest će performans naziva “Voda dere zemlju – zemlja dere vodu – voda dere zemlju”.

Riječ je o izvedbi u sklopu grupne izložbe Drava Art Biennale, a program održavanja će početi u 17:30, poručuju iz Muzeja grada Koprivnice.

– Počinjemo s vodstvom kroz izložbu DAB ’21., a od 18 sati izravno se uključujemo u praćenje izvedbe performansa. Cjelokupni tijek bit će moguće pratiti od 13 do 19 sati putem YouTube kanala – napominju.

Ističu kako rad tematizira čovjekovu potrebu za dominacijom nad promjenom.

– Putem dualističkog odnosa između vode i zemlje autorica pokušava razotkriti čovjekovu iluziju o moći nad prirodnim procesima, prikazujući oslobođenu prirodu vode. Povijesno gledano, kanaliziranjem toka, čovjek je oteo teritorij poplavne nizine koji je nekada pripadao rijeci, a nasipavanjem obale proširivao je svoj osvojeni teritorij kako bi izgradio svoj urbani svijet, a to je dovelo do brojnih posljedica i “prirodnih” katastrofa – objašnjavaju.

Kroz slobodu vode da bude ono što jest, rad predstavlja pokušaj transformacije zastarjelih ideja o onome što je dopušteno, a što je zabranjeno, pokušavajući u promatraču izazvati sumnju u istinitost utvrđenih kolektivnih pravila, nastavljaju u muzeju.

– Dopuštamo da voda ispere sve programe koji nam više ne služe za opstanak, dopuštamo vlastitu transformaciju bez straha od smrti – dodaju i govore kako autorica ovim radom problematizira bitna društveno-politička pitanja koja su vezana uz prirodno i urbano okruženje.

Dodajmo da je Nina Martinuš rođena 1985. godine u Osijeku te je, između ostalog, pohađala školu dokumentarnog filma u Zagrebu. Autorica je kratkih filmova Skretničari i Jokobanja.

– Tijekom studija bavila se proučavanjem rijeka, vode, porječja Dunava i dunavskog slijeva u kontekstu kulturnog krajolika i odnosa antropogenog i prirodnog. U tom periodu razvija zanimanje za land art i okolišnu umjetnost te kao pomoćnica sudjeluje na nekoliko land art festivala u Hrvatskoj, Slovačkoj i Turskoj – zaključuju u muzeju.

>> FOTO: DRAVA ART BIENNALE U Galeriji Koprivnica otvorena jedinstvena grupna izložba

Podsjetimo, izložba DAB ’21. okuplja 24 autora koji kroz 26 radova interpretiraju vlastite poglede o vodi u mediju slike, fotografije, skulpturalne, site-specific i interaktivne instalacije, grafike, video materijale, dokumentarno eksperimentalnog filma, performansa i intimističke knjige umjetnika.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori