Petak, 26. travnja 2024.

Dr. Vadla: Djelatnici koprivničke bolnice koji brinu o pozitivnim pacijentima trećom dozom cijepe se ovog tjedna

U Koprivničko-križevačkoj županiji počelo je cijepljenje trećom dozom.

Rekla je to na današnjoj konferenciji za medije dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, i još jednom istaknula razliku između treće i booster doze.

– Preporuka je da se trećom dozom nakon dva mjeseca od primanja druge doze cijepe sve imunokomprominirane osobe koje imaju maligne bolesti, na transplantaciji su ili dugotrajnoj terapiji. Liječnici znaju koji su to pacijenti, a i pacijenti znaju od kojih se bolesti liječe. Mogu doći na punkt, a ležeći se pacijenti mogu javiti liječnicima pa će se doza primijeniti u kući ili domu. Uvidjelo se da je njihovih imunološki odgovor na cijepljenje očekivano slabiji, trećom dozom se cijepi kako bi se on potaknuo – objasnila je.

Booster doza je pak doza koja se primjenjuje kod osoba koje spadaju u rizične skupine.

– To su osobe koje žive u domovima za starije i nemoćne. U tijeku je ispitivanje interesa po domovima kako bi se korisnicima i zaposlenicima dala dodatna doza, dok kod zdravstvenih djelatnika koji u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek brinu o COVID pozitivnim pacijentima ovaj tjedan kreće cijepljenje. U rizičnu skupinu spadaju i osobe koje imaju kronične bolesti neovisno u dobi, kao i pojedinci koji u kućanstvu žive s bolesnom osobom, odnosno osobe starije od 65 godina. Svi se oni mogu javiti liječnicima i doći na punktove nakon šest mjeseci od primanja druge doze kako bi produžili imunitet – poručila je dr. Vadla.

>> VIDEO Ljubić: Preminula je jedna osoba s koronavirusom, novozaraženih je 50, dva su razreda na online nastavi

Po pitanju obolijevanja cijepljenih osoba, dr. Vadla je kazala kako postoji određeni broj koji se zarazio koronavirusom, ali u našoj županiji nitko nije preminuo od koronavirusa nakon cijepljenja s dvije doze. Prisutne su i nuspojave, no težih komplikacija također nema, nastavila je dr. Vadla.

– Nuspojave su prisutne, kao što su i bile navedene. Ima ih, no u usporedbi s obolijevanjem, ne treba raspravljati što je bolje. Najčešće nuspojave su bol na mjestu cijepljenja, oteklina, otvrdnuće, zimica, drhtanje i glavobolja. To je sve kratkog tijeka, prođe kroz dva do tri dana. Kod nekih osoba nema nikakvih nuspojava, a težih koje bi povezali s cijepljenjem u našoj županiji nismo registrirali. Nisam upoznata da su pojedine osobe obrađivane u klinikama kako bi se utvrđivala uzročno-posljedična veza između cijepljenja i nastalog stanja – spomenula je.

Iako se odnedavno mogu cijepiti i djeca, dr. Vadla je zaključila kako masivnog odaziva ipak nema.

– Najavili smo cijepljenje putem škola, razrednika, nastavnika i roditelja, djeca se mogu cijepiti na punktovima, to sporadično i rade – zaključila je.

zatvori