Petak, 26. travnja 2024.

Cijepljenje protiv gripe počinje sutra, na raspolaganju 13.500 doza

Akcija cijepljenja protiv gripe u Podravini i Prigorju počinje sutra.

Poručili su to iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i dodali da je za naše područje predviđeno 13.500 doza četverovalentnog inaktiviranog cjepiva protiv sezonske gripe.

– Dosad je zaprimljeno pola predviđene količine cjepiva, dok će ostatak stići tijekom iduća dva tjedna, stoga molimo za strpljenje i razumijevanje – ističu.

Spomenimo da će se cijepljenje svih zainteresiranih obavljati kod izabranog liječnika obiteljske medicine i pedijatra s kojima treba dogovoriti termin cijepljenja kako bi se izbjegle gužve.

Cjepivo protiv gripe besplatno je za osobe u dobi od 65 i više godina, zatim za korisnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika bez obzira na dob, uključujući i djecu, kao i za radnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika. Besplatno je i za osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća. U ovu skupinu ulaze i odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, bubrega i jetre, s kroničnim neurološkim bolestima, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava. Besplatno se mogu cijepiti i djeca i adolescenti na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zatim zdravstveni radnici i trudnice.

– Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave, odnosno kupe cjepivo na temelju recepta. Očekujemo da Hrvatska ljekarnička komora uskoro obavijesti građanstvo o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni, s obzirom na to da je prošle sezone ono bilo moguće i u nekim ljekarnama – zaključuju u zavodu.

zatvori