Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Bliži se predstavljanje Podravskog zbornika, Čimin: Na 300 stranica prikazujemo radove koji se tiču Podravine

Novi, 47. u nizu Podravski zbornik koji će na 300 stranica predstaviti brojne radove koji se tiču Podravine i Podravaca u završnoj je fazi.

Rekao nam je to ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i dodao kako će zbornik službeno biti predstavljen 10. studenoga u 18 sati u Galeriji Mijo Kovačić.

– Na početku predstavljanja istaknut ćemo koprivničke teme, ali se osvrnuti i na sve druge dijelove zbornika. Važna nam je i 140. godišnja Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, zamolit ćemo kolege da nam se priključe u predstavljanju, a predstavit ćemo i 40 godina Folklornog ansambla Koprivnica, bit će riječi i pjesme. Uspjet ćemo sve to zajedno povezati u jednu lijepu večer – istaknuo je Čimin.

U zborniku su istaknuti znanstveni i stručni članci, u prilozima se nalaze tekstovi slobodnih formi, dok je kroz književne priloge zadržana prilika predstavljanja književnika.

– Osvrnuli smo se na pojedince, ali i na događaje. Naravno, ima i nekih neugodnih tema poput Bleiburga – kolega Filip Šokec je uspio izdvojiti koliko je stradalnika na putu bilo iz Podravine. Osvrnuli smo se i na plemićku srednjovjekovnu obitelj Ernuszt koja je porijeklom iz Švedske, a koja je ostavila trag u našoj heraldici, možda i u grbu Koprivnice i Čakovca, o tome će suditi čitatelji. Tu si i druge povijesne, umjetničke i prirodne teme – dodao je.

Spomenimo da je Čimin ujedno i glavni urednik zbornika, Vesna Peršić Kovač je izvršna urednica, Nikola Cik i Milivoj Dretar kroz tekstove su pokrili geografsko područje Podravine, dok je Lidija Novosel uredila priloge za književnost.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori