Petak, 17. svibnja 2024.

Zdenka Čavić u Zagrebu predstavila knjigu poezije ‘Zaprpreni kaj’

Koprivnička pjesnikinja Zdenka Čavić u zagrebačkoj Knjižnici Bogdan Ogrizović predstavila je knjigu poezije “Zaprpreni kaj”.

Kako je to rekla jedna od sudionica predstavljanja Edita Kutnjak Zlatar, o djelu i pjesnikinji je prisutnima govorio Ernest Fišer, urednik knjige, novinar i publicist, rekavši da je Čavić kao predstavnik suvremene kajkavske poezije i lirik i angažirani pjesnik, istovremeno i prozaik, koji će još dugo imati što reći o kaju i svom kraju, ali i o životu uopće.

– Predstavljanje knjige vodila je i Ljubica Ribić, a poeziju su govorili Đurđa Kokanović, Snježana Hranić, Ksenija Mihin i Aleksandar Horvat. Muzički gosti bili su Mario Bokun i Viktor Brezak koji su s vječnim kajkavskim popefkama oduševili i publiku i nas učesnike promocije – kazala je Kutnjak Zlatar.

Dodala je kako je u pogovoru knjige Branka Jakupec napisala da stihovi odišu iskrenošću, upozoravaju na nepoštenje, lakomost, jal, loše društvo i otuđenost.

– Pjesnikinja nas upozorava da je “skradnja vura” da poštujemo jedni druge i tu jedinu planetu koju imamo i da na pozornici života svatko igra glavnu ulogu, jer samo tako čovjek može biti slobodan. Zdenka je mnogo puta izjavila da je njoj pisanje život. Pišući ona se odmara. Odmakne se od svakodnevice i briga, zaroni u potpuno drugi, paralelni svijet u kojemu s lakoćom, koliko god bila umorna od svjetovnog, stvara svoja mala i velika postignuća – pjesme, priče, filozofska razmišljanja i romane – zaključila je.

Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
zatvori