Četvrtak, 9. svibnja 2024.

TUŽNA VIJEST Preminuo bačvar Stjepan Ledinski

Bačvar Stjepan Ledinski, dugogodišnji član Udruge obrtnika Koprivnica koji se s velikim ponosom i ljubavlju bavio svojim zanatom, preminuo je jučer.

Priopćili su to iz udruge i dodali kako Bačvariju Ledinski i uvijek raspoloženog Stjepana poznaju svi posjetioci koprivničke gradske tržnice.

– U Bačvariji Ledinski drvene bačve, kao i ostale posude od drva proizvode od 1927. godine. Znanje, alati i vještine prenose se s generacije na generaciju. Tako je majstor Stjepan zanat naučio od oca Gabrijela i proizvodi bačve više od 40 godina, a 2014. obrt je naslijedila kćerka Ivana. Zadnjih godina radio je u mirovini kroz domaću radinost, ali do zadnjeg dana svoj je zanat živio s velikom ljubavlju – nastavili su.

Dodali su kako je obitelj Ledinski, inače rodom iz Hrvatskog Zagorja, u Koprivnicu doselila prije 1979. godine.

– U počecima se gotovo svaki element bačve radio ručno. Danas postoje strojevi koji olakšavaju sam proizvodni proces, ali izrada bačvi i dalje zahtjeva mnogo fizičkog rada. Nakon dolaska na tržište plastičnih i inox bačvi, potražnja za drvenim bačvama znatno je pala. Izrada bačve nije lak posao, potrebno je dugogodišnje znanje, vještina, ali i ljubav prema tom poslu – ističu u udruzi.

Stjepan Ledinski tako je i u mirovini aktivno pomagao, svakodnevno nadzirao rad u radionici i svoje znanje rado prenosio na radnike.

– Tradicijski obrti najbolji su pokazatelj dugovječnosti i uspješnosti ljudi i naroda, koji su zahvaljujući njima stotinama godina živjeli u skladu s prirodom, koristili njezine najbolje resurse i budućim naraštajima ostavljali dobre temelje za budućnost – zaključuju i dodaju kako je obitelj Ledinski na čelu sa Stjepanom dobar primjer očuvanja tradicije, iako je bilo teških vremena za struku.

Sprovod će se održati 24. rujna u 14 sati na groblju pri Sv. Duhu u Koprivnici.

Izvor: Udruženje obrtnika Koprivnica
zatvori