Petak, 26. travnja 2024.

Poznati termini cijepljenja tijekom listopada, dr. Vadla: Preporuka je da se cijepe djeca koja žive s bolesnima i maturanti

Cijepljenje podravsko-prigorskog stanovništva nastavlja se listopadskim akcijama.

Rekla je to na današnjoj konferenciji za medije dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

– Tijekom listopada će punktovi u Koprivnici sa svim vrstama cjepiva biti organizirani svake subote od osam do 12 sati u dvorani Srednje škole u Koprivnici. U Križevcima će punktovi biti održani 8. i 29. listopada od 14 do 17 sati, a u Đurđevcu 6. i 27. listopada od 14 do 16 sati također u sportskim dvoranama – otkrila je.

Još je jednom pozvala sugrađane na cijepljenje te spomenula kako bi postotak procijepljenosti trebao biti veći.

– Pozivamo sugrađane da se odazovu na cijepljenje. Interes je na zadnjim punktovima povećan što nas veseli, no brojke su još uvijek male, nismo dostigli broj od 50 posto procijepljenih. Nadamo se da ćemo to postići ovaj ili idući tjedan – rekla je i dodala kako je pojačan interes za Johnsonom zbog cijepljenja u jednoj dozi, no naglasila je kako su sva cjepiva jednako vrijedna i učinkovita.

Po pitanju cijepljenja djece, dr. Vadla je nastavila kako se cijepiti mogu svi stariji od 12 godina, a posebno je apelirala na djecu koja žive s kronično oboljelim članovima kućanstva, ali i na maturante te buduće radnike.

–  Izdana je uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za dobrovoljno cijepljenje djece. Propagirali smo cijepljenje kronično bolesne djece, a sada se preporuča da se cijepe djeca od 12 godina nadalje koja žive u kućanstvu gdje je osoba koja ima kronične bolesti ili je imunokompromitirana, bez obzira na to je li ona cijepljena. Preporuka je da se maturanti također cijepe jer ulaze u svijet odraslih gdje će imati poslovne komunikacije s većim brojem ljudi. Trebali bi se cijepiti i budući zdravstveni djelatnici, kao i oni koji će raditi u ugostiteljstvu – istaknula je dr. Vadla.

Napomenula je kako se djeca mogu cijepiti na punktovima, a po većem interesu, ravnatelji škola će u kontaktu s liječnicima školske medicine moći organizirati cijepljenje u školi ili Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Uz to, važno je da na cijepljenje dijete prati jedan roditelj, zaključila je dr. Vadla.

zatvori