Petak, 17. svibnja 2024.

POPUSTILE MJERE Nakon devet mjeseci kava se pije i unutar kafića

Nakon devet mjeseci s današnjim danom otvoreni su zatvoreni dijelovi kafića.

Odluka je to Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom je osim na terasama, dopuštena konzumacija pića i u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je epidemiološke preporuke prema kojima je potrebno osigurati fizički razmak među posjetiteljima, te između posjetitelja i konobara.

Ograničen je broj posjetitelja pa za svakog gosta moraju biti osigurana četiri kvadratna metra, a obavijest o maksimalnom broju posjetitelja mora biti jasno istaknuta na ulazu u objekt. Pritom, stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metra.

Što se tiče maski, one su obavezne za zaposlenike, dok gosti nose masku pri dolasku i odlasku iz kafića te pri odlasku na toalet.

Usluživanje gostiju dozvoljeno je isključivo za stolovima sa sjedećim mjestima, što znači da stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena.

Spomenimo i da se zabranjuje usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima.

Obavezna je dezinfekcija ruku, a dezinficijens treba biti postavljen odmah na ulazu u objekt.

Kada je riječ o čišćenju prostora, preporuke nalažu da se nakon odlaska svakog gosta treba dezinficirati stol. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano brisati dezinficijensom.

Važno je redovito prozračivati sve prostore, a prozori se trebaju držati otvorenima dok su vremenski uvjeti za to povoljni, dok se tijekom lošeg vremena trebaju otvarati svakih 15 minuta. Općenita je preporuka prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava.

zatvori