Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Koprivničko-križevačka županija osigurala 57 pomoćnika u nastavi za 62 učenika s teškoćama u razvoju

Koprivničko-križevačka županija osigurala je 57 pomoćnika u nastavi za 62 učenika s teškoćama u razvoju u 16 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač i to putem projekta “Prilika za sve 4”.

Iz Službe ureda župana poručili su da je osnovni cilj ovog projekta povećati socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama na području županije.

– Riječ je o 13 osnovnih te tri srednje škole čiji je osnivač Županija, a time se nastoji pružiti podrška učenicima s teškoćama u razvoju kako bi se ravnopravno uključili u rad i obrazovni sustav što značajno doprinosi njihovom cjelokupnom razvoju – dodali su.

Županija ovaj projekt provodi proteklih šest školskih godina te se njime nastavlja dobra praksa osiguravanja ravnopravnosti i dostupnosti obrazovnog sustava.

– Učenicima s teškoćama potrebno je pružiti dodatni mehanizam podrške kako bi lakše ostvarili svoje pravo na kvalitetno obrazovanje i socijalizaciju jer učitelji i stručni suradnici nemaju dovoljno vremena svakodnevno u sklopu redovne nastave individualno posvetiti se učeniku s teškoćama. Često se i kod njihovih razrednih kolega javlja nerazumijevanje koje rezultira socijalnom isključenošću. Radi toga je osiguravanje pomoćnika u nastavi neophodno za poštivanje načela inkluzivnog obrazovanja, a brojni su pozitivni efekti ovog projekta: lakše svladavanje gradiva, uspješnija socijalizacija, stjecanje samopouzdanja i veća samostalnost uključenih učenika. Kroz interakciju pomoćnika u nastavi i nastavnika potiče se suradničko podučavanje, a osiguravanje podrške mnogo znači i roditeljima jer pridonosi lakšem snalaženju učenika u školi i izvan nje – objašnjavaju.

Spomenimo da je nositelj ovog projekta Županija, ukupna vrijednost je 2,5 milijuna kuna, a ugovorom je odobreno 2,4 milijuna kuna što predstavlja 95 posto bespovratnih sredstava Europske unije za provedbu aktivnosti. Ostalih pet posto osigurava Županija.

Dodajmo da su ugovor potpisali koprivničko-križevački župan Darko Koren, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te u ime Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

zatvori