Subota, 15. lipnja 2024.

IZLOŽBA U PETERANCU Milan Pavić i Ivan Sabolić ponovno objedinjeni

U Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu otvorena je izložba najstarije serije dokumentarnih fotografija Milana Pavića naziva “Milan Pavić i Ivan Sabolić / Fotograf i kipar, svjedoci vremena”.

Kako je to rekla Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice, fotografije sežu u 1979. godinu čiji se negativi čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Radi se o filmskoj fotografiji snimljenoj kamerom tipičnom za Milana Pavića i njegovu reportažnu portretnu fotografiju.

– Jedinstvena fotografska građa ne predstavlja se javnosti po prvi puta, pojedinačni portreti objavljivani su u Sabolićevim katalozima izložbi i razgovorima objavljenim u ondašnjem novinskom tisku – nastavila je i dodala kako je naglasak stavljen na fotografiju i fotografsku priču u kojoj je sekvencioniranje kadrova zabilježeno na negativu važno za razumijevanje misaonog procesa i interakcije fotografa i i kipara.

Dodala je kako percepcija Ivana Sabolića upravo zahvaljujući portretima snimljenim u njegovom kiparskom ateljeu jasno govori o duhu vremna i važnosti fotografije u umjetnosti.

– Fotograf i kipar, suvremenici su koji su se, očito, dobro poznavali – zaključila je Jalšić Ernečić.

Spomenimo da je izložbu moguće pogledati do 16. listopada u radno vrijeme galerije – od utorka do petka od 10 do 18 sati te subotom od 10 do 14 sati.

zatvori