Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: ZNAČAJNI RADOVI Rekonstruira se krovište koprivničkog muzeja, napreduje i energetska obnova zgrade

Nastavlja se obnova zgrade Muzeja grada Koprivnice.

Iz Gradske uprave poručuju kako se trenutno rekonstruira krovište. Postavljena je tako fasadna skela te slijedi uklanjanje i skidanje kompletnog crijepa, uklanjanje stare i dotrajale drvne krovne građe, a nakon čega će se zamijeniti oštećeni elementi krovne konstrukcije i postaviti nove letve. Krovište će se pokriti novim glinenim crijepom, ugradit će se novi žljebovi i opšav te izvesti nova gromobranska instalacija. Planirani završetak investicije je 31. listopada te ju provodi muzej, a dio sredstava u iznosu od 250.000 kuna osiguralo je Ministarstvo kulture i medija u okviru Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu.

Radove je tim povodom obišao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić u pratnji zamjenice Ksenije Ostriž i ravnatelja muzeja Roberta Čimina.

– Nakon milijunskog ulaganja kroz europski projekt, nastavljamo s ulaganjima u naš muzej. U fazi smo ulaganja vrijednog 600.000 kuna, a izvodi se zamjena krovišta. Usudio bih se reći da desetljećima nismo imali tako veliko ulaganje. Ovime pokazujemo koliko nam je važna naša kulturna ponuda te tradicija i baština – kazao je Jakšić.

Osim što se rekonstruira krovište, u postupku je i energetska obnova zgrade, a sve u sklopu projekta “reVITAlize”. Početkom ožujka stoga su započeli radovi na energetskoj obnovi koji će trajati do kraja godine. Radovi uključuju izvedbu drenaže vanjskih zidova i prekid kapilarne vlage injektiranjem podrumskih zidova te sanaciju podruma u cijelosti, objašnjavaju u Gradskoj upravi.

– U ovom trenutku obavljaju se elektroinstalaterski radovi nakon čega slijedi postavljanje grijanja. Također slijedi rad s dizajnerima i video producentima te ćemo do veljače imati gotovu muzeološku priču, a do kraja ljeta ćemo biti spremni predstaviti novi stalni postav muzeja – rekao je Čimin.

Spomenimo da je vrijednost radova energetske obnove nešto veća od 1,8 milijuna kuna.

 

zatvori