Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Započela je nova školska godina, a za sigurnost djece brinu policija i školska prometna jedinica

Uoči početka nove školske godine Policijska uprava koprivničko-križevačka ponovno je započela s provođenjem akcije “Poštujte naše znakove”.

Cilj je učenicima omogućiti što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama, objasnio nam je jutros načelnik Postaje prometne policije Koprivnica Dalibor Marković.

– Već dugi niz godina provodimo ovu akciju, a cilj je skrenuti pozornost javnosti, građanima, a posebno vozačima na djecu kao na najmlađu i najranjiviju skupinu u prometu. Policija je s provođenjem akcije započela već tijekom kolovoza kada su obiđene zone škola, a tom je prilikom skrenuta pozornost odgovornima za upravljanje prometom na uočene nepravilnosti u prometnoj infrastrukturi i signalizaciji – kazao je Marković.

S aktivnostima u sklopu akcije nastavlja se i tijekom rujna kada će policijski službenici pojačano nadzirati promet na raskrižjima i prilaznim ulicama školama. U zonama škola, na autobusnim stajalištima i pješačkim prijelazima bit će prisutni i pripadnici školske prometne jedinice, a vozači motornih vozila obavezni su poštovati njihove znakove, dodao je Marković.

– Iako je akcija “Poštujte naše znakove” preventivnog karaktera, bez iznimki ćemo sankcionirati svakog neodgovornog vozača koji krši prometne propise – istaknuo je Marković i upozorio roditelje da djecu prevoze na siguran i propisan način te da koriste sjedalice i pojaseve u vozilima.

U aktivnostima provođenja akcije sudjeluju i učenici Osnovne škole Đuro Ester, pripadnici školske prometne jedinice.

– Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti koju pohađaju učenici 7. i 8. razreda, njih ukupno 20. Surađujemo s prometnom preventivom, policijski službenici osnovnoškolcima drže edukacije teoretskog i praktičnog dijela. Učenici su jako zainteresirani i motivirani za aktivnosti u sklopu akcije te prije početka nastave svakodnevno dolaze i dežuraju na frekventnim područjima – kazala je nastavnica tehničke kulture u Osnovnoj školi Đuro Ester Tijana Martić.

zatvori