Petak, 10. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Stipan: Mušketiri i haramije posjeduju opasne, ali spektakularne talente, a umijeće se brusi učenjem

Zbog epidemije koronavirusa ovogodišnji Renesansni festival nije se mogao održati, no mi smo posljednje dane ljeta iskoristili za druženje s članovima koprivničke Udruge za oživljenu povijest Anno domini koji su stalni sudionici ove već tradicionalne manifestacije.

Udruga broji 100-tinjak članova koji su podijeljeni u dvije sekcije – Koprivnički mušketiri i haramije te Stari zanati, a obje promoviraju Koprivnicu, ali i način života kakav je nekada obitavao u njoj.

Zapovjednik mušketira i haramija Antonio Stipan kazao je da u njihovoj sekciji djeluje oko 20 članova od kojih je 10-ak stalnih, a u raznim aktivnostima sudjeluju tijekom cijele godine. Govori nam kako je ideja za ovakvom udrugom došla od Renata Labazana, direktora Turističke zajednice Grada Koprivnice.

– On nas je okupio oko prvog Renesansnog festivala. S obzirom na to da je iz godine u godinu ekipa rasla, 2010. smo odlučili osnovati udrugu i to zbog praktičnog razloga: puno nam je lakše funkcionirati – prisjetio se.

Snimio Valentino Štefanek.

I dok su muškarci brojniji u njihovim redovima, ne nedostaje ni žena.

– Osim povijesnog oružja i prikazivanja života, bavimo se i prikazom zabave, odnosno žongliramo pa unutar skupine koja žonglira s vatrom imamo i nekoliko članica. Također imamo i nekoliko žena u streličarskoj ekipi, a neke članice pucaju i iz vatrenog oružja – objašnjava.

Iako se čini da aktivnosti kojima se bave nisu opasne, tome uopće nije tako.

– Posebno je opasno pucanje koje zahtijeva dobro rukovanje barutom. Nekoliko članova moralo je položiti tečaj rukovanja s crnim dimnim barutom. Članovi koji su položili tečaj onda obučavaju ostale. Što se tiče žongliranja, to smo naučili sami gledajući goste koji su dolazili na Renesansni festival, savjetujući se s njima te malo putem interneta. Žongliranje s vatrom iznimno je opasno jer se radi s opasnim tvarima i nikome ne bih preporučio da to isprobava na svoju ruku – napominje.

Kao i kod svega, umijeće se brusi učenjem, a brzina učenja ovisi od čovjeka do čovjeka.

– Nekima učenje ide jako lako, nekima baš i ne. Jedna od tih osoba sam i ja, jer imam dvije lijeve ruke i trebalo mi je dosta vremena dok nisam naučio žonglirati. Ako čovjek ima volje i želi to naučiti, one osnovne pokrete može vrlo brzo savladati – govori nam.

Snimio Valentino Štefanek.

Svoje vještine mušketiri i haramije osim na Renesansnom festivalu pokazuju i na brojnim drugim festivalima slične tematike.

– Odlazimo i na manifestacije koje nisu vezane uz srednji vijek pa smo nekoliko puta bili primjerice gosti u Sloveniji na festivalu vezanom uz Noć vještica. Bili smo i u Mađarskoj na jednom streličarskom turniru gdje smo izveli vatreni šou. Pojavili smo se čak i u spotu koprivničkog benda Ogenj, sudjelovali smo i na njihovom koncertu – naglašava.

Za sve one koji žele postati dio njihovog tima, Stipan ističe da moraju zadovoljiti nekoliko uvjeta.

– Članovi sekcije moraju biti punoljetne osobe iako smo imali i nekoliko maloljetnika kojima su roditelji bili članovi pa su tako uz roditelje i oni postali članovi. Razlog zašto ne preferiramo maloljetnike je taj što je veliki dio naših aktivnosti povezan s oružjem, mačevima, lukovima i strijelama. To nisu igračke, to je oružje, tako da članovi moraju biti odgovorne osobe – naglasio je.

No, tu je još jedan zanimljiv uvjet – za pristupanje mušketirima i haramijama potrebna je visina od 190 centimetara.

– Mušketiri moraju imati svijetlu kosu, dok haramije moraju biti tamnokosi. Primamo i niže od toga, ali tada su ti ljudi zastavnici, bubnjari, streličari ili neko dugo pomoćno osoblje u našem srednjovjekovnom taboru – objašnjava.

Snimio Valentino Štefanek.

Iako su im posljednje dvije godine obilježene epidemijom koronavirusa, uskoro organiziraju audiciju za nove članove.

– Standardno godišnje imamo između 20 i 30 gostovanja, dok smo protekle godine imali svega pet. Među otkazanim manifestacijama je i naš Renesansni festival kojem u kojem smo jedni od suorganizatora. Velika nam je želja da nastavimo s festivalom, jer ove dvije godine nismo bili u mogućnosti. Želja nam je obnova članstva te da dobijemo nove članove koji su zainteresirani za bavljenje takvim hobijem. Imamo u planu i gostovanja koja smo imali i ove godine, no koja se nisu realizirala zbog pandemije. Svi se skupa nadamo da će se stanje normalizirati i da ćemo se moći baviti normalnije ovim hobijem. Naučili smo da smo skoro svaki vikend negdje smo na gostovanju. Svi se nadamo da ćemo od sljedeće godine vratiti se u kakvu takvu normalu i ponovno odlaziti na gostovanja koja nam sve više nedostaju – zaključio je.

zatvori