Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: SVE JE SPREMNO ZA POČETAK ŠKOLE Prvašićima osigurani reflektirajući prsluci, poznate su i epidemiološke mjere

Sve je spremno za početak nove školske godine.

Zaključak je to sastanka ravnatelja osnovnih i srednjih škola na području Koprivničko-križevačke županije koji je sazvalo županijsko vodstvo.

No, okupljanje je poslužilo i kako bi, već tradicionalno, najmlađim školarcima bili podijeljeni sigurnosni reflektirajući prsluci.

– Sigurnosni prsluci pokazatelj su brige za naše najmlađe, a sigurno će doprinijeti njihovoj sigurnosti – istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren i dodao da je prvašića 26 više nego prošle godine, ima ih 994. Ukupan broj učenika osnovnih škola je oko 8.500, u taj su broj uključene i škole kojima su osnivači gradovi, dok je učenika srednjih škola više od 3.500.

Dragutin Guzalić, ravnatelj Županijske uprave za upravljanje županijskim i lokalnim cestama Koprivničko-križevačke županije, osvrnuo se pak na podjelu prsluka rekavši kako je riječ o simboličnoj pomoći u koju je uprava cesta uključena dugi niz godina.

– Nabavljeni rekviziti bi trebali pomoći đacima da budu sigurniji u prometu u prvim danima. Nabavljene su reflektirajuće trake kako bi đaci bili uočljiviji, a željeli bismo da djeca rekvizite nose i kasnije jer dobro reflektiraju, pogotovo navečer. Apeliram na roditelje i nastavnike da podsjećaju učenike da ih nose što duže – poručio je Guzalić i spomenuo kako je za nabavu prsluka utrošeno 18.000 kuna.

Osim prsluka, Guzalić se dotaknuo i ostalih pothvata koji su važni za postizanje visoke razine sigurnosti svih školaraca.

– Prošle smo godine završili veliki projekt gdje smo na svim pješačkim prijelazima kod škola na području županije postavili više od 120 LED radarskih uređaja koji označavaju prelazak djece preko ceste. Uloženo je više od 1,5 milijuna kuna – objasnio je i dodao kako se tijekom cijele godine radi i na postavljanju i obnavljanju signalizacije te bojanju zebri u blizini škola.

Snimio Valentino Štefanek.

Osim prometne, važna je i zdravstvena sigurnost učenika. Ratimir Ljubić, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana, stoga je kazao kako su poduzete sve nužne epidemiološke mjere.

– Županija je u dogovoru s osnivačima gradskih škola dogovorila da nastava u svim školama krene po A modelu što znači da će svi učenici krenuti s kontaktnom nastavom, a želimo da to tako i ostane. Učenici od petog do osmog razreda, kao i učenici srednjih škola će morati nositi maske. U slučaju da neki učenik ili nastavnik bude pozitivan, pojedinačno ćemo pristupati i rješavati takve situacije. Želja nas kao osnivača je da učenici idu u školu, to je najbolji oblik nastave i na taj način će ona biti kvalitetna, dok će učenici biti radosniji – dodao je Ljubić.

Sličnog stava bila je i dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, koja je spomenula kako je koronavirus i dalje prisutan, iako počinje nova školska godina, a zbog čega se potrebno pridržavati izdanih uputa.

– Uloga ravnatelja, nastavnika i razrednika je velika. Kao što smo do sada provodili mjere, tako ćemo i nadalje. Ako dođe do grupiranja i širenja korone u razredu, onda će više učenika, a po potrebi i cijeli razred ići u samoizolaciju. Do sada smo to uspješno provodili, za nas nova školska godina epidemiološki ne donosi ništa novo, a nastavnici i ravnatelji su taj segment već svladali – zaključila je.

zatvori