Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Subotom se šeće Galovićevim stezama, Labazan: Sukus priče čine vinarstvo, kušanje vina i gastronomija

Ljubitelji dobre kapljice i kulture ove će subote doći na svoje.

Naime, u organizaciji Turističke zajednice grada Koprivnice i uz pomoć Udruge vinogradara Fran Galović održat će se Dan otvorenih vrata kleti u Starigradu, a koji nosi naziv Galovićevim stezama.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić tim je povodom rekao kako se raduje događanju koje će doprinijeti prepoznatljivosti svega onoga što Koprivnica, ali i Podravina mogu ponuditi.

– Jako je pohvalno da svi dajemo novi trud i boldamo sve ono što je Fran Galović značio za naš kraj. Ne reklamiramo ga dovoljno i kvalitetno, kao ni ponudu te sve ono lijepo što Podravina čuva u sebi. Pohvale za jedan koračić prema revitalizaciji, veselimo se prvim turama – rekao je.

Sukus priče vezan je uz vinarstvo, vinograde i kušanje vina, kao i podravsku gastronomiju, nastavio je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice. Iniciran je projekt koji će, dodao je, biti kvalitetan i zaživjeti, a tek je djelić okvira puno šireg projekta suradnje s Turističkom zajednicom Središnje Podravine naziva “Skrivena Podravina”.

– Na svakom od 12 punktova će se čitati Galovićeva poezija. Osim toga, na svakom će punktu biti izložena slika naive s tematikom kleti. Gdje god stignemo, sljubljujemo glavne sadržaje projekta. Bit će starih zanata, kao i drugih stvari koje su bitne u kulturnoj ponudi Koprivnice i Podravine – spomenuo je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Vinska cesta tako kreće u subotu u 10:30 ispred društvenog doma u Starigradu, prvi punkt je upravo Galovićeva klet, a druženje se nastavlja diljem koprivničkih bregi.

– Sastajemo se kod obitelji Vutuc, Mlinarić, Korošec, Zovko, Celiščak, Šifkorn, Vitanović, Kertez i Grudić, a zadnja stanica je društveni dom gdje će biti izložba slika naivne umjetnosti, kao i zakuska. Po pitanju gastronomije, kušat će se specijaliteti podravskog kraja i vegetarijanska hrana koja će biti na svakom punktu. To je još jedna novost, pokušavamo biti inovativni – otkrio je Labazan i dodao kako će za sve posjetitelje biti organiziran i prijevoz, dok će se narednih godina, ako se subotnji pothvat pokaže uspješnim, moći šetati i drugim lokacijama.

Osim u gastronomskoj ponudi, posjetitelji će moći uživati i kulturi. Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin stavio je naglasak na otvorenje izložbe naziva “Najznačajnija povijesna klet koprivničke Podravine”.

– Svi koji će ovuda proći vidjet će da je klet drugačije arhitektonske naravi – građena je kao katnica s dograđenim ključem kao staja za konja kojim je i sam Galović ovdje dolazio. Željeli smo ukazati na Galovićevu klet kao mjesto gdje su nastajali njegovi stihovi, a za tu priliku istaknuli smo i pjesmu “Klet” koja je napisana 24. srpnja 1914. godine, dva tjedna prije nego što je Galović pozvan na ratište. Izložba je također dio europskog projekta “ReVITAlize” koji revitalizira skrivenu Podravinu i vinogradarstvo – kazao je Čimin.

Predsjednik Udruge vinogradara Fran Galović Velimir Briški zaključio je kako je vinski obilazak savršen spoj druženja te upoznavanja s poviješću i lokalnom gastronomskom ponudom.

– Posjetitelji dođu, prošeću i vide, puno njih ni ne zna koliko je tu ljepote. Osim vina koja radimo jako dobro, sad ćemo vidjeti kako izgledaju i naše kleti, a kroz bližu budućnost će, nadam se, ta priča prerasti u nešto više te će dati doprinos našoj turističkoj ponudi – poručio je.

Dodajmo da su se prisutnima obratili i načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić koji je naglasio suradnju ove podravske općine s gradom i udrugama, dok je vlasnik Galovićeve kleti Nikola Andrašek ukratko ispričao povijest lokacije.

zatvori