Utorak, 21. svibnja 2024.

FOTO Obilježena 30. godišnjica osnutka koprivničkih ‘Munja’

Na prostoru bivše karaule na Šoderici prigodno je obilježeno 30 godina od osnivanja Jedinice za posebne namjene “Munje” Policijske uprave koprivničko-križevačke, Policijske postaje Koprivnica te 30. obljetnica preuzimanja prvog vojnog objekta na području tadašnje općine Koprivnica.

Kako su tekli pregovori prije 30 godina te kako je ustrojena spomenuta jedinica prisjetili su se tadašnji prvi zapovjednik “Munja” Borislav Šaulić, tadašnji zapovjednik Policijske stanice Koprivnica Krešimir Papac te tadašnji pripadnik jedinice i sadašnji načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Miroslav Puž.

– Emocije rade na vaš spomen, na spomen ovog objekta i Lovačkog doma u Koprivničkim Bregima gdje nam je također bilo sjedište. Ne smijemo nikada zaboraviti ponosnu prošlost. Zadaća nam je da kroz nadolazeće godine, pomoću ovakvih okupljanja, održavamo uspomene na trenutke koje smo proveli zajedno – kazao je Puž.

Ovom svečanom obilježavanju prisustvovali su i koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

– Možda je ovo danas jedna lijepa stvar jer nam se stvara prostor da neke greške i nepravde ispravimo i da ovo današnje okupljanje preraste u jednu lijepu tradiciju, i to prije svega, zahvaljujući svima vama koji ste ovdje i našoj Policijskoj upravi. Hvala vam što zbog svih vas i onih kojih, nažalost, nema više među nama, da imamo ono najvažnije, a to je Hrvatska – rekao je Jakšić.

Uz dobre želje da se ponovno na ovom mjestu nađu i iduće godine, Ljubić je kazao kako su policijske postrojbe bile preteće Hrvatske vojske, jedine organizirane i naoružane snage 1990. i 1991. godine, kao što su i prvi poginuli bili upravo policajci.

Bila je ovo ujedno i prilika da se prisutnim pripadnicima uruče prigodne zahvalnice, a prigodne riječi i molitvu za sve nestale, poginule i umrle branitelje uputio je vlč. Dario Levanić iz Župe Presvetog Trojstva u Reki.

Podsjetimo, prije 30 godina u nekadašnjoj karauli kod Botova blizu Koprivnice okupili su se pripadnici policijske stanice i Jedinice za posebne namjene koji su sudjelovali u pregovorima. Karaula je, nakon napetih pregovora i prijetnji, mirno predana policijskim postrojbama 16. rujna 1991. godine u poslijepodnevnim satima.

Pregovore je vodio tadašnji zapovjednik Policijske stanice Koprivnica Krešimir Papac i zapovjednik “Munja”, jedinice za posebne namjene, Borislav Šaulić. U neposrednoj blizini u pripremi za oružano djelovanje bilo je tada 10-ak pripadnika “Munja”, posebne jedinice policijske postaje Koprivnica formirane za slučajeve interventnih potreba i sudjelovanja u oružanim akcijama. Ista postrojba je u kasnijim periodima Domovinskog rata djelovala u oružanim operacijama na više ratišta.

Pregovori o mirnoj predaji karaule vodili su se u neposrednoj blizini željezničkog mosta preko Drave, niti 50 metara od prvih položaja vojske oko karaule, a trajali su od večernjih sati do četiri sata ujutro kada je zapovjednik JNA mirno predao karaulu sa svim oružjem. Tom prilikom pribavljena su značajnija vojna sredstva za obranu Hrvatske.

zatvori