Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Bivša učenica Lana Deković koprivničkoj Osnovnoj školi Braća Radić poklonila mural

Matematička učionica u Osnovnoj školi Braća Radić ove će jeseni učenike dočekati bogatija za jedan zanimljiv mural.

Oslikala ga je mlada umjetnica i bivša učenica škole Lana Deković na zamolbu učiteljice matematike Marijane Lokotar.

– Htjela sam učionicu matematike učiniti malo manje formalnom tako da učenike ne bude toliko strah tog predmeta. Poznajem Lanin radi jer sam bila razrednica njenoj sestri. Još kada je Lana polazila srednju školu pozvala sam ju da održi sat razrednika za jedan Božić kada je djecu učila izrađivanju čestitki. Tada sam vidjela njezin talent koji mi se jako svidio. Kada sam došla na ideju za izradu murala sjetila sam se nje i zamolila ju da ga dođe oslikati – kazala je Lokotar.

Dodala je da je ravnatelj Krešo Grgac bio oduševljen idejom oslikavanja učionice.

– Ravnatelju sam rekla da sam Lani dala odriješene ruke te da ne želim ništa formalno. Ravnatelj je rekao da nema problema te je škola kupila boje. Ravnatelj je čak predložio da bi Lana mogla oslikati i jedan zid dvorane – objasnila je.

Mlada umjetnica Lana Deković objasnila je pak da u učionici nije htjela neke klasične elemente kao što su brojevi i jednadžbe, već se odlučila za oslikavanje apstraktnim motivima.

– Osobno znam koliko ponekad zna biti stresan sat matematike. Nisam htjela da na muralu bude ništa konkretno, već sam htjela da svako dijete koje dođe u razred ima svoju viziju i ideju što bi to moglo biti. Ideja za mural bili su mi mozaici, preklapanje boja i svjetlosti – kazala je umjetnica dodavši da je mural oslikala akrilnim bojama.

Deković je kazala i kako joj je bilo pomalo neobično doći u školu u kojoj je nekoć polazila nastavu.

– Kada sam ušla u školu na prvu sam osjetila blagi stres, no onda sam se sjetila da sam došla samo kako bih oslikala učionicu, a ne zbog nastave. Osam godina sam polazila ovu školu i drago mi je da joj mogu pokloniti svoj rad i to upravo mural koji će sada krasiti učionicu gdje sam provela puno vremena – zaključila je.

zatvori