Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Fenomen vremena tema multimedijalne izložbe koja se u AK galeriji otvara u subotu

U koprivničkoj AK galeriji u subotu će se održati otvorenje samostalne izložbe Line Rice naziva “Transfuzija vremena”.

Kustosica galerije Tanja Špoljar poručila je kako je otvorenje na rasporedu u 20 sati, a riječ je o višegodišnjem multimedijalnom projektu umjetnice s bazom u Ljubljani koji istražuje fenomen vremena i mogućnosti njegova poimanja u suvremeno informacijsko doba.

– Projekt čine serije radova koje izlaže u različitim kombinacijama, ovisno o prostoru, a za izlaganje u AK galeriji odabrala je četiri rada, odnosno cjeline – svjetlosnu instalaciju NowHere, animaciju Big Time, video dokumentaciju dugogodišnje akcije From Sea to sea te instalaciju Very important notification about time – objasnila je Špoljar.

Dodala je kako se umjetničke strategije Rice zasnivaju na upotrebi jezika kao alata sporazumijevanja i reprezentaciji modernih alata mjerenja i iskaza vremena s kojima ideju individualnog i kolektivnog poimanja vremena čini vidljivom promatraču.

– Kada razmišljamo o vremenu, bez prevelikih znanja o povijesti njegove percepcije, nameće nam se pitanje odakle uopće doživljaj protoka vremena, postoji li on u nama organski, neovisno o kontekstu, društvu i vremenu u kojem živimo ili je to koncept nametnut od trenutka kada smo o vremenu počeli razmišljati u relacijama mjerljivosti, njegove iskoristivosti i naše produktivnosti. Pitamo se što je s vremenom prije ljudskog postojanja i pogleda, vremenu izvan ljudskog iskustva, poviješću Zemlje toliko dalekom i dubokom da ju je nemoguće pojmiti, koja seže milijarde godina unazad – istaknula je.

Spomenimo da će izložba ostati otvorena do 14. listopada, a posjet je moguć samo uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Foto: Žiga Palčar
Foto: Lina Rica
zatvori