Petak, 17. svibnja 2024.

DRAGOCJENA TEKUĆINA Počinju rujanske akcije darivanja krvi

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi u rujnu počinju u ponedjeljak.

Poručili su to iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i dodali kako se akcije odvijaju temeljem predviđenog godišnjeg kalendara akcija.

RASPORED AKCIJA:

  • 13. rujna akcija će biti od 8:30 do 12 sati i od 12:30 do 16 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u Ulici braće Radića 7.
  • 14. rujna akcija će biti od 10 sati do 13:30 i od 14 sati do 17:30 u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.
  • 15. rujna akcije će biti u vremenu od 10:30 do 14 sati i 14:30 do 18 sati u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica.
  • 16. rujna akcije će biti od 9 sati do 11:30 u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj, a poslijepodne od 13 do 16 sati u Sokolovcu u društvenom domu.
  • 17. rujna akcije će se održati od 9 sati do 11:30 u prostorijama vatrogasnog doma u Rasinji, a od 13 do 16 sati u prostorijama vatrogasnog doma u Koprivničkim Bregima.

– Pozivamo naše darivatelje da se pridruže akcijama i daruju dragocjenu tekućinu. Podsjetite i vaše prijatelje. Pozovite i one koji do sada nisu darivali krv. Nikada nije kasno učiniti humani čin darivanja krvi – dodaju u društvu.

Napominju da osobe koje su preboljele koronavirus mogu pristupiti darivanju krvi protekom 28 dana od ozdravljenja, odnosno prestanka simptoma. Osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima:

  • Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen,Sputnik V) – odgoda darivanja 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok). Odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija).
  • Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac) – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja.
zatvori