Utorak, 1. listopada 2024.

UPUTE ZAVODA U novoj školskoj godini nešto blaže epidemiološke mjere

U novoj školskoj godini epidemiološke mjere bit će nešto blaže nego u protekle dvije nastavne godine obilježene epidemijom koronavirusa.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo maske i dalje ostaju obavezne, ali za učenike od petog razreda nadalje. U slučaju povoljne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku iako je razmak manji od navedenog, kao i obvezu nošenja maski čak i prilikom navedenih razmaka u učionici u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije.

Dopušteno je miješanje učenika iz različitih razrednih odjeljenja u dopunskoj, dodatnoj i izbornoj nastavi, kao i mijenjanje učionica, odnosno nastava u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, nastava tjelesne i zdravstvene kulture u školskoj sportskoj dvorani.

Kada je riječ o mjerenju temperature, upute nalažu da djelatnici koji nisu cijepljeni i koji nisu preboljeli COVID-19 unazad devet mjeseci obavezno mjere tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska na posao. Roditelji su dužni povremeno izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu, a u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu.

Prilikom pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu koronavirusom, razred u pravilu nastavlja dalje s radom, dok se prilikom grupiranja osoba sa znakovima bolesti postupa sukladno mišljenju liječnika. Kada se u djeteta ili djelatnika utvrdi zaraza koronavirusom, za sve osobe u kojih se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom u vrijeme kada je osoba mogla biti zarazna izriče se mjera aktivnoga zdravstvenog nadzora u samoizolaciji. U samoizolaciju ne idu cijepljene osobe i to 14 dana do devet mjeseci nakon završetka cijepljenja, zatim osobe koje su preboljele COVID-19 unazad devet mjeseci, kao i osobe koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva u osam mjeseci od početka bolesti i to devet mjeseci od primitka cjepiva

Slušaj uživo
zatvori