Srijeda, 15. svibnja 2024.

SUZE SVETOG LOVRE Noćno nebo narednih će dana biti protkano zvijezdama padalicama

Na noćnom nebu narednih dana ćemo moći vidjeti znatno više meteora – zvijezda padalica nego inače.

Naime, stiže nam vrhunac pljuska meteora zvanih Perzeida. Perzeidi su poznati i kao “suze svetog Lovre”, a riječ je o najpopularnijem pljusku meteora budući da dolazi u ljeto, a kada su noći najugodnije za promatranje.

Ovogodišnji vrhunac pljusak metora će doseći u noći sa srijede na četvrtak, a osobito s četvrtka na petak. Dobra vijest je i da će Mjesec rano zaći pa neće smetati u promatranju.

Spomenimo da se u ovogodišnje promatranje uključilo i Astronomsko društvo Koprivnica koje će u petak od 21 sat održati organizirano promatranje za sve zainteresirane. Iako točna lokacija okupljanja još nije poznata, prvo će se promatrati Mjesec, Saturn i Jupiter, a zatim i zvijezde padalice.

Dodajmo da su Perzeidi zapravo sićušni fragmenti koje komet Swift-Tuttle ostavlja za sobom na svom putu oko Sunca. Svake godine u ovo doba Zemlja prolazi kroz taj oblak čestica i one velikom brzinom ulijeću u našu atmosferu, pri čemu ih većina izgori na visini većoj od 80 kilometara. Samo oni krupniji uspiju doći malo niže. Komet Swift-Tuttle, inače, neki astronomi smatraju “najopasnijim nebeskim tijelom poznatim čovječanstvu”. Više o ovoj temi, kao i Perzeidima općenito doznajte ovdje.


Kako vidjeti pljusak meteora?

Udobno se smjestite negdje pod vedrim nebom, podalje od svjetala, i samo gledajte u nebo. Najviše meteora obično se vidi u satima pred zoru. Perzeidi prividno izviru iz zviježđa Perzej koje je uvečer nisko na sjeveroistoku; u tom smjeru vjerojatno će biti najviše meteora, ali onih duljih i sjajnijih više će biti prema jugu i zapadu. Ako maksimum opravda očekivanja, moći ćete vidjeti između 70 i 100 meteora po satu.

Što je sve potrebno za promatranje?

Za promatranje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, opažaju se golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima. Radi boljeg ugođaja dobro je imati i prostirku, ležaljku ili vreću za spavanje.

 

zatvori