Subota, 27. travnja 2024.

Ovomjesečne akcije dobrovoljnog darivanja krvi počinju u ponedjeljak

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica narednog tjedna provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Iz društva su poručili da akcije počinju u ponedjeljak, 16. kolovoza i završavaju u petak, 20. kolovoza. Od ponedjeljka pa sve do srijede akcije će se održavati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u Ulici braće Radić 7.

Svi zainteresirani u ponedjeljak će krv moći dati od 8:30 do 12 sati te od 12:30 do 16 sati.

U utorak se akcije provode od 10 sati do 13:30 te od 14 do 17:30, dok će se u srijedu provoditi od 10:30 do 14 sati i od 14:30 do 18 sati.

U četvrtak akcija seli u prostorije restorana prehrane u Komunalcu i to od 8:30 do 11 sati. Poslijepodne će se akcija održati u restoranu prehrane u Tvornici Danica i to od 12:30 do 15 sati.

Posljednji dan akcija, petak, započinje ujutro u Goli gdje će svi zainteresirani u društvenom domu tekućinu koja život znači moći dati od 8:30 do 11:30. U poslijepodnevnim satima akcija seli u Koprivnički Ivanec gdje će se održati u prostorijama škole od 13 do 16 sati.

Spomenimo da iz društva pozivaju sve darivatelje da se pridruže akcijama i daruju dragocjenu tekućinu.

– Osobe koje su preboljele COVID-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 28 dana od ozdravljenja, odnosno prestanka simptoma – ističu.

Dodaju da osobe koje su se cijepile protiv koronavirusa mogu darivati krv, ali prema sljedećim kriterijima:

  • Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) potrebna je odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva kao što su bol, crvenilo, svrbež, otok. Potrebna je i odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo kao što su umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija.
  • Ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen) potrebna je odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja.
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje potrebna je odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja.
zatvori