Petak, 17. svibnja 2024.

Najmlađi kroz kreativnu radionicu u koprivničkoj knjižnici učili o knjigama i poslovima knjižničara

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović proteklu srijedu je održana radionica igre i zabave “Kako čarobna knjiga ulazi u računalo?”.

Diplomirana knjižničarka Ranka Janus poručila je kako je na radionici sudjelovalo osmero djece uzrasta od sedam do 10 godina koja su izrađivala kataložne listiće izmaštanih vlastitih priča, slikovnica i knjiga koje su sami izabrali.

– Od izrađenih kataložnih listića složenih po abecednom redu autora oblikovali su papirnati katalog slikovnica i dječjih knjiga. Potom su iste naslove potražili u online katalogu knjižnice i upoznali se ukratko s pretraživanjem online kataloga. Na taj su se način upoznali s poslom knjižničara katalogizatora za kojeg su sami rekli da je “i lak i težak”, a na pitanje “kako znati koje sve knjige knjižnica posjeduje?” odgovorili su da ih treba zapamtiti, no, međutim knjižničari, na žalost, ne mogu zapamtiti tu količinu podataka, naslova i autora, pa stoga izrađuju kataloge ili popise svega onoga što posjeduju u knjižnici – dodala je.

Polaznici su na kraju susreta izabrali i najslikovnicu. U uži su izbor ušle vučje slikovnice “Vuk koji je slavio rođendan”, “Vuk koji je ovladao svojim osjećajima” i “Dugo putovanje maloga vuka”.

– Pobjednicu slikovnicu “Dugo putovanje maloga Vuka” zajednički su sa zadovoljstvom pročitali i popričali o problemima maloga vuka koji su zajednički i djeci i odraslima. Dogovorili su se i za sljedeću radionicu Čarobne knjige u knjižnici na kojoj se ugodno i korisno može provesti slobodno vrijeme u društvu s vršnjacima – zaključila je Janus.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori