Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO U čast 45. obljetnice službe monsinjora Leonarda Markača u Močilama održan koncert

U predvečerje svetkovine Velike Gospe, nebeske zaštitnice Župe Močile, održan je koncert klasične glazbe Majci Močilskoj u čast 45. obljetnice svećeničke službe župnika, monsinjora Leonarda Markača.

Kako je poručila Petra Korenjak iz Župe Močile, ovoj povijesnoj crkvi, nekadašnjoj
zavjetnoj kapeli Koprivnice, kao i cijelom inventaru crkve udahnut je novi život
dolaskom monsinjora Markača. Stara i oronula barokna ljepotica skrivala je 300 godina stari povijesni instrument koji je očuvan od propadanja te se i danas koristi.

– Na koncertu je trubu svirao Josip Pankarić, dugogodišnji dirigent i zborovođa Župnog mješovitog zbora Marija, dok je orgulje svirao Ivon Fabijanec, orguljaš i zborovođa Dječjeg zbora Zvončići i Zbora mladih Eshaton. Interakcijom ovih dvaju instrumenata publika je mogla čuti djela poznatih autora – poručila je.

Spomenimo da monsinjor Markač u močilskoj župi službuje od njenog samog osnutka, a brojne generacije nose lijepe uspomene provedene s njim.

– Koncert je bio svojevrstan dar i zahvala svih župljana i vjernika koji rado dolaze u ovaj “rajski” dio Koprivnice – dodala je Korenjak. Prisutnima se obratila i župna suradnica Ljiljana Zagrajski koja je pročitala pjesmu Marije Barać napisanu posebno za prigodu.

Spomenimo da je Josip Pankarić završio Glazbenu školu Vatroslav Lisinski u Bjelovaru te je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odjelu za glazbenu kulturu. Ivon Fabijanec diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je nastavio studij glazbene pedagogije na Institutu za crkvenu glazbu. Aktivno djeluje kao orguljaš i zborovođa u župama Močile, Legrad i Ludbreg.

Dodajmo da je brojna publika pozdravila ovakve susrete veseleći se novim glazbenim događajima.

zatvori